Студенти ІППТ стали учасниками святкування Міжнародного дня заощаджень, який щорічно відзначають 31 жовтня

Лев Кльоба, ІППТ Львівської політехніки
на лекції

Кафедра фінансів, обліку та аналізу Інституту підприємництва та перспективних технологій спільно з представником АТ «Кредобанк» допомогла студентам, які навчаються у Дрогобицькій філії Львівської політехніки, більше дізнатись про історію та особливості святкування цієї дати. Зі Львова до Дрогобича на запрошення доцента кафедри Лева Кльоби завітав Богдан Сарнавський – працівник прес-служби Кредобанку.

Гість розказав студентам, що історія святкування Всесвітнього Дня заощаджень розпочалася в італійському місті Мілан, коли 27 жовтня 1924 року представники ощадних банків із 29 країн зібралися на свій перший міжнародний конгрес ощадних банків, який тривав до 31 жовтня. Саме в цей день один із його учасників – італійський професор Равіцца – запропонував щороку відзначати цей день як «Міжнародний день заощаджень» на згадку про перші збори ощадних банків усіх країн. За задумом організаторів, цей день має бути присвячений економії у широкому розумінні цього слова – від заощадження грошей до дбайливого ставлення до часу, речей, природних ресурсів тощо, а його метою проголосили стимулювання ідеї заощадження коштів та планування витрат. Автори ідеї пропонували, щоб у цей день усі ощадні установи були відкриті й населення мало змогу переводити заощадження на свої рахунки.

Основна ідея свята: заощадження – це розумний метод управління своїми фінансами, який допомагає реалізовувати власні мрії та бажання. Європейська практика заощаджень – 10% від кожної заробленої суми – дає змогу доволі швидко створити «подушку безпеки», а зберігання заощаджень саме у банках, а не «під матрацом», прискорює зростання суми накопичень.

Учні та студенти молодших курсів – основна цільова аудиторія таких заходів, оскільки саме їм необхідно закладати навички заощаджень та формувати свідоме відношення до своїх фінансів.

З цікавої, змістовної і корисної розповіді банкіра та під час жвавої дискусії студенти ІППТ Львівської політехніки дізналися про історію виникнення грошей, навіщо потрібні заощадження та як їх краще формувати, як відповідальне ставлення навіть до невеликих сум кишенькових грошей допоможе заощадити на необхідну річ, які новинки у фінансовому світі вже доступні для наймолодших клієнтів Кредобанку.

Захід відбувся в рамках реалізації Інститутом підприємництва та перспективних технологій проєкту «Фінансова та цифрова грамотність студентів». Його координатор – доцент кафедри фінансів, обліку та аналізу Лев Кльоба.

святкування Міжнародного дня заощаджень святкування Міжнародного дня заощаджень святкування Міжнародного дня заощаджень святкування Міжнародного дня заощаджень святкування Міжнародного дня заощаджень