Додаткове факультативне заняття: студенти й аспіранти ІЕСК відвідали Навчальний центр компанії «Сіменс»

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Навчальний центр компанії «Сіменс»

Нещодавно студенти четвертих-п’ятих курсів спеціальності «Автоматизація і комп’ютерно-інтегровані технології» кафедри автоматизації теплових та хімічних процесів ІЕСК, аспіранти і молоді науковці інституту разом із доцентом кафедри Романом Федоришиним з пізнавальною метою відвідали Навчальний центр компанії «Сіменс», який 2014 року переїхав із Донецька до Львова.

– Зустрічі, екскурсії, поїздки, візити в різні компанії дуже важливі для наших студентів, адже так ми допомагаємо їм краще засвоїти теоретичний матеріал. Крім цього, розвиваємо зв’язки кафедри з компаніями, лідерами в галузі автоматизації, що є дуже важливою складовою навчального процесу і підготовки фахівців із автоматизації. А компанія «Сіменс» – законодавець моди в галузі автоматизації технологічних процесів, тому намагаємося підтримувати з нею стосунки, розвивати їх, щоб підвищити якість підготовки наших студентів. Саме тому, як додаткове факультативне заняття, організували позаплановий похід у її Навчальний центр. Під час екскурсії, яку нам допоміг організувати колишній випускник, а нині працівник відділу програмування для медичних засобів компанії, студенти докладніше довідалися про цей центр, його історію, структуру. Працівники центру презентували найновіший промисловий контролер Simatic S7-1500 та програмний пакет TIA Portal для програмування, конфігурування і налагодження контролерів (на кафедрі маємо кілька контролерів цієї компанії, які застосовуємо у навчальному процесі). Загалом, окрім знайомства, ще мали на меті показати студентам, де практично застосовуються знання і навики, які вони отримують на заняттях і найголовніше – мотивувати їх до навчання. Можливо, це знайомство допоможе комусь із них згодом знайти там своє місце праці. Правда, для цього їм треба мати високий рейтинг у навчанні, добре знати англійську мову, бути цікавою, комунікабельною людиною, – відзначив Роман Федоришин.

Задоволений побаченим і студент другого року навчання магістратури Святослав Кльось.

– Враження від пізнавальної екскурсії дуже цікаві і корисні, – зізнається хлопець. – Великий інтерес викликало вже й те, що цей Навчальний центр – єдиний в Україні. Ми там побачили сучасне обладнання фірми «Сіменс», навчальні стенди, на яких проводять навчання і підвищення кваліфікації працівники промисловості України і з-за кордону, найновіші промислові контролери, їх комунікаційні можливості, можливості налагодження промислових мереж між контролерами. Нам продемонстрували сучасні засоби автоматизації в дії, провели практичне заняття з вирішення деяких практичних задач з програмування та налагодження зв’язку між контролерами. Ця екскурсія допомогла мені краще пізнати сучасне обладнання компанії, глибше зацікавитися його технологією, заохотила докладніше вивчити структуру ринків компанії.

Навчальний центр компанії «Сіменс» Навчальний центр компанії «Сіменс» Навчальний центр компанії «Сіменс» Навчальний центр компанії «Сіменс» Навчальний центр компанії «Сіменс» Навчальний центр компанії «Сіменс»