Студенти ІЕСК Львівської політехніки відвідали Музей історії електрифікації Львівщини

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з відвідин музею

Студенти Інституту енергетики та систем керування (група СЕ-11) з ініціативи доцента катедри української мови Лілії Харчук відвідали Музей історії електрифікації Львівщини.

Цей інтерактивний музей було створено з метою зберегти найяскравіші історичні моменти розвитку електрифікації Львівщини, а також для того, щоб доступно, цікаво та в інтерактивній формі розповісти про електрику для її пересічних споживачів. Студенти-першокурсники дізналися багато цікавої інформації про довгий шлях від електрики, як предмету розкоші до життєвої необхідности.

Екскурс у минуле відбувався в кількох експозиційних залах. Колекцію експонатів засновники музею збирали тривалий час. Експозиції презентують електричні винаходи та їх винахідників, окреслюють еволюцію електрики. Студенти-першокурсники на власні очі побачили автентично збережену лампу (лампу з таємницею), яку використовували в давнину для освітлення машинної зали львівської електростанції постійного струму, гасову лампу, котушку Тесли, зразки запобіжників, лічильників, трансформаторів, рубильників, старовинні світлини, перші квитки в електричних трамваях, а також мали змогу самотужки перетворити механічну енергію в електричну, запустивши мінітрамвай. Неабиякий інтерес у студентів викликав унікальний ревізійний план Зигмунда Рудаковського 1908 року, на якому можна простежити прокладання кабельних ліній міста Львова. Знаково, що цей експонат до музею передали зі Львівської політехніки. Окрім інтерактивних експонатів студенти мали змогу побачити карту Львівської області від 1894 до 1961 року, на якій можна візуально скласти загальну картину, як у різні періоди «розросталась» електромережа на Львівщині.

Цікаві розповіді екскурсоводки Богдани Тараніної спонукали студентів зовсім по-новому глянути на Львів: наприклад, подивитися на споруду колишнього будинку Галицького сейму (зараз головного корпусу Франкового університету), як на місце, де вперше у Львові спалахнула електрична лампа, або на будівлю оперного театру, як на споруду, завдяки якій сусідні вулиці мали освітлення.

Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею