Студенти-фінансисти Інституту підприємництва та перспективних технологій дізналися про історію гривні

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із заходу

У вересні цього року українській гривні минає 25 років. Із цієї нагоди 13 вересня кафедра фінансів, обліку і аналізу ІППТ Національного університету «Львівська політехніка» організувала для студентів-фінансистів другого курсу Коледжу інноваційних технологій практичне заняття на тему «Організація готівкового обігу», що відбулося у приміщенні банку «Львів».

Рекрутер управління роботи з персоналом Тетяна Чапаріна ознайомила студентів з історією розвитку цього банку. Від начальниці відділу готівкового обігу банку Наталії Дубановської присутні дізналися, як у банку проводять розрахунково-касове обслуговування клієнтів та як організовують готівковий обіг, а також прослухали цікаву пізнавальну та корисну лекцію про історію української гривні.

Отож 2 вересня 1996 року НБУ випустив в обіг перші гривневі банкноти і монети та припинив емісію купоно-карбованців, які підлягали обміну на гривні за курсом 1 грн. = 100 000 крб. Уже через два тижні, 16 вересня, єдиним засобом платежу в Україні стала гривня.

Перші сучасні українські гроші друкували за кордоном, причому в трьох різних країнах. У 1992 році у Канаді були надруковані купюри номіналом 1, 2, 5 і 10 грн. Купюри вищого номіналу друкували у Великій Британії. Перші монети викарбували в монетних дворах Італії та Англії, а також на Луганському патронному заводі.

Зараз банкноти і монети друкують на Банкнотно-монетному дворі НБУ, а папір для купюр виробляють на Фабриці банкнотного паперу Нацбанку, що розташована в містечку Малин Житомирської області.

Упродовж минулого року фабрика банкнотного паперу випустила майже 235 тонн продукції. Банкнотний папір для друку гривні виготовляють з бавовни. З 2016 року до її складу входять волокна льону (до 20%) українського виробництва. Банкнотно-монетний двір НБУ за 2020 р. надрукував понад 292 млн банкнот і 341 млн монет.

Банкіри також відповіли на запитання студентів. Ініціювали захід – директорка Коледжу інноваційних технологій Наталія Батьковець та доцент кафедри фінансів, обліку та аналізу Лев Кльоба.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу