Студентський капелан о. Юрій Остапюк: «Маленькими кроками впевнено йдемо до перемоги»

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Студентський капелан о. Юрій Остапюк

Боротьба за українську перемогу триває на всіх фронтах і до неї активно долучилася студентська молодь. Сьогодні всі працюють у різних напрямках, аби допомогти якомога більшій кількості людей. Про це розповідає голова Центру студентського капеланства та капелан Львівської політехніки – о. Юрій Остапюк.

«Найперше ми зосередились на прийнятті переселенців, яких ми називаємо своїми друзями, все це зараз відбувається на Короленка, 7 у Домі милосердя, де знаходиться Центр опіки сиріт. Ми склали цілий план, як їх приймати підготували місця, активно долучили до цього процесу наших волонтерів, які готові відгукнутися при будь-якій потребі. Окрім цього волонтери ЦСК є в теробороні, постійно допомагають з перевезеннями, хто має можливість – здає кров для військових, хтось координує»

Отець зазначає, що сьогодні вони підтримують зв’язок із випускниками, які знаходяться у різних містах України. Так мають змогу з перших уст дізнаватися про ситуацію, яка складається і потреби, які треба задовольнити. Також у Центрі студентського капеланства готові надати психологічну допомогу усім, хто її потребує.

«У нас є психотерапевти, які щодня здійснюють психологічну підтримку нашої молоді. Бо ми розуміємо, що студенти, які зараз активно працюють, волонтерять, їм також потрібна підтримка, поради, як діяти під час війни, переживати кризові моменти, працювати з переселенцями, зберігати сили, не виснажитися ― все це сьогодні також дуже важливо і над цим ми працюємо. Щодня маємо онлайн-зустрічі, аби почути запити студентів та їм допомогти. Тому якщо студенту тяжко впоратися з психологічною напругою, ми маємо людину яка може допомогти, провести приватну розмову, розрадити і потішити», ― розповідає о. Юрій

Також капелани разом зі студентами не припиняють молитися за мир, щовечора о 21.00 вони збираються на онлайн-молитву, храми теж залишаються відкритими, тому люди можуть приходити. Насамкінець отець зауважує, що студенти долучилися до волонтерства миттєво і одразу почали працювати. Це тільки ще раз підтверджує їхню високу мотивацію та віру в нашу перемогу.

«З першого дня студенти чітко зрозуміли свої завдання, зайняли відповідні ніші і почали працювати. Нікого вмовляти не потрібно було. У нас є чіткі настанови, конкретні завдання і всі готові їх виконувати. Наша молодь – смілива і відважна, ніхто не втік і не злякався, а почав робити все для нашої перемоги. Ми завжди поруч із студентами, ми наполегливо працюємо і невтомно молитися, тому навіть маленькими кроками, але впевнено йдемо до перемоги».