Студентські здобутки до дня волонтера (за підсумками роботи ХVII Міжнародного економічного форуму)

НДЦ «Демос» Львівської політехніки
День волонтера

З ініціативи Генеральної Асамблеї ООН світова громадськість з 1985 року 5 грудня відзначає Міжнародний день волонтера (повна назва – Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (International Volunteer Day for Economic and Social Development, Резолюція № A/RES/47/3). З того часу Генеральний секретар ООН у своїх посланнях щороку дає високу оцінку волонтерській діяльності як добровільній безкорисливій суспільно корисній праці. За оцінками вчених, кожного року в світі у волонтерській діяльності беруть участь понад 160 млн. осіб. Економічний ефект від неї у низці країн сягає 4–8% ВВП.

В Україні волонтерський рух своє обличчя. Адже – це люди, які не тільки безоплатно витрачають свій час і сили на благо суспільства, за покликом серця надають допомогу іншим, працюють в дитячих будинках, лікарнях, будинках престарілих, піклуються про бідних. Нині волонтери тисячами надають допомогу армії, військовим, які захищають територіальну цілісність України, вимушено переміщеним особам, які втікають від війни. Вони дарують тепло дітям, які залишилися без батьківської опіки, хворим бійцям АТО, котрі перебувають на лікуванні... В Україні волонтери – це ті, хто пройнявся особистою відповідальністю за те, щоб щось змінити в державі. Волонтерами стають медики й поети, інженери й вчителі, співаки й аграрії.

Про свою громадянську позицію заявляють й українські студенти. Цьогоріч студенти Національного університету «Львівська політехніка» мали добру нагоду долучитися до справ волонтерства через участь в обслуговуванні роботи ХVII Міжнародного економічного форуму «Львівщина локомотив промислової революції в Україні» (26–27 жовтня 2017 року). Згідно з підрахунками організаторів, у заході взяло участь близько тисячі учасників (було 200 компаній із 13 країн світу). У перший день учасники форуму дискутували на чотирьох пленарних засіданнях про хід реформ, впровадження модерних технологій, боротьбу з корупцією та розвиток професійно-технічної освіти. Другого дня розділилися по шести секціях: міжнародні відносини, торгівля, АПК, енергетика, інфраструктура, туризм. Під час форуму на Львівщині відкрили вітрову та сонячну станції, запустили завод і газове родовище.

Сьогодні, у Міжнародний день волонтера, висока честь вітати людей, які долучилися до цього виду діяльності. Особливо приємно, що свою лепту у спільну справу розбудови України вносять студенти й викладачі Національного університету «Львівська політехніка».

Докладніше – у статті «Студентські здобутки до дня волонтера»

День волонтера День волонтера День волонтера День волонтера День волонтера День волонтера