Студентські лазівки (лайфхаки): як правильно шукати квартиру для оренди

Діана Собко, студентка третього курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Учасниця опитування

Занурення в доросле життя передбачає й дорослі проблеми, зокрема пошук житла під час навчання. Великий асортимент не завжди передбачає його надійність, а відсутність досвіду може призвести до неприємних ситуацій.

Насправді на сьогоднішній день оренда житла в культурній столиці України – не проблема, але для цього потрібно добряче запастися терпінням та часом.

Що ж робити, якщо все ж хочеться знайти своє омріяне помешкання? Власним досвідом пошуку квартири поділилися студенти Львівської політехніки:

Микола Павлик, першокурсник Інституту прикладної математики та фундаментальних наук:

«Ніколи не варто затягувати. Якщо ви знайшли варіант, який вам повністю підходить, негайно ж дзвоніть і домовляйтеся про огляд квартири вживу. Раджу використовувати OLX як головне джерело оголошень. На цьому сайті добре видно всі потрібні критерії.

Також краще шукати квартиру від власника, бо не доведеться платити комісію агенту, яка зазвичай становить вартість оренди квартири за місяць.

І, мабуть, головне – в жодному разі не надсилайте ніяких грошей наперед. Я сам попався на таке. Побачив дуже класну квартиру за аномально низькою ціною, ще й від власника. Через великий попит на цю квартиру, мені сказали надіслати їм завдаток. Як підтвердження правдивості його слів, він надіслав мені всі потрібні фото документів (нібито). На жаль, я повірив і надіслав 400 грн. Звісно, ніякої квартири не було, а якщо й була, то він явно не її власник».

Марія Левко, третьокурсниця Інституту права, психології та інноваційної освіти:

«Свого часу і я зіткнулася з проблемою пошуку квартири. І це не так легко, як мені здавалося на перший погляд. Тоді я все ж віддала перевагу гуртожитку, але якщо справді є потреба в квартирі, то раджу передовсім опитати всіх знайомих або ж старшокурсників. Хто як не студент студенту зможе краще допомогти. Для цього використовують соцмережі чи університецькі чати в Telegram. Там можна знайти не лише квартиру, але й людину для підселення. Моя подруга саме так знайшла варіант для себе.

Обов’язково уточніть за які послуги ви будете платити квартплату і перевірте чи немає заборгованості за квитанціями, аби пізніше не виплачувати чужий борг. Коли я поселялася в квартиру, то й гадки не мала, що окрім електроенергії, водопостачання й тепла, ще окремо доведеться платити за прибирання загального балкону та сходової клітки. Дрібниця, але неприємно».

Валентин Гайдар, другокурсник Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій:

«На сьогодні я орендую вже другу квартиру в своєму житті. Загалом з нею немає проблем. З минулої мені довелося вибратися через власницю, яка в будь-який момент могла собі прийти на квартиру, відкривши запасним ключем. Це було досить незручно. Я старався з нею про це говорити, але вона наче спеціально мене не розуміла. Тому я б радив узгодити такий момент із власниками або ж прописати цей пункт у документі про оренду. Так ви будете впевнені, що до вас не завітають неочікувані гості.

Ніколи не соромтеся розпитувати про банальні дрібниці та остерігайтеся квартир, де є мало інформації про неї. Якщо ви натрапите на шахрая, то скоріше виявите його через розпитування дрібниць. Адже він, звичайно, не все знає про квартиру, як, скажімо, справжній власник чи досвідчений маклер. Можливо, це звучить дивно, але коли я шукав, то справді натрапляв на людей, які не могли мені відповісти в якому місці вмонтовано вимикач на кухні».

Софія Крохіна, четвертокурсниця Інституту сталого розвитку імені В. Чорновола:

«На щастя, я з першого разу натрапила на дуже хороших власників. Знайти мені допоміг мій друг. Він і розповів про те, що можна домовитися про ремонт за рахунок орендодавця. Я була здивована, коли це виявилося правдою й він погодився на те, що я можу зробити незначний косметичний ремонт і купити деякі предмети побуту за рахунок оренди. Звісно всі покупки я узгоджувала з власником, але все ж це дуже крута можливість зробити комфортнішим своє проживання. Так я перефарбувала колір стін, купила комп’ютерний стіл та дошку для прасування. Звісно, це не були дорогі речі, але я не купляла їх за свої гроші й не переживатиму, куди їх подіти після закінчення навчання».

Софія Кінаш, третьокурсниця Інституту права, психології та інноваційної освіти:

«Старайтеся на огляд квартири прийти з батьками чи кимось із дорослих. Одна голова добре, а дві краще. По-перше, так менша ймовірність, що вас обдурять. По-друге, у вас завжди збоку буде людина, з якою можна порадитися. Не варто нехтувати їх думкою. Коли я шукала квартиру, то була на емоціях. Я буду жити одна – це все, що мене на цей час турбувало. Тому не завжди прислуховувалася до того, що вони мені говорили. В мене склалося враження, що вони просто придираються. З часом я все ж зрозуміла, що вони були праві.

При огляді старайтеся бути холоднокровні та раціональні, не розхвалюйте ремонт та не говоріть одразу, що вам усе підходить. В іншому разі ймовірності знизити ціну у вас точно не буде, ще й неочікувано вартість оренди може підрости».

Учасниця опитування Учасниця опитування Учасниця опитування Учасник опитування