Студентська жіноча гандбольна команда Політехніки – срібна призерка XVIII Універсіади України

Роман Шарий, Центр інформаційного забезпечення Львівської політехніки
Студентська жіноча гандбольна команда Львівської політехніки

Спортивний клуб Національного університету «Львівська політехніка» з 1 до 5 червня 2023 року приймав XVIII Універсіаду України з гандболу серед жіночих команд. Окрім господарок, за нагороди змагались студентські команди ще чотирьох університетів: Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, Західноукраїнського національного університету (Тернопіль), Сумського державного університету і столичного Національного університету фізичного виховання і спорту України.

Цьогоріч на турнірі було застосовано новий принцип нарахування очок, який планують запровадити у професійних лігах в майбутньому сезоні. Якщо рахунок за підсумками двох таймів нічийний, то призначають серія пенальті. Якщо команда програє за семиметровими, то вона здобуває одне очко, переможець – два. Команда, яка програла в основний час, як і раніше – отримує нуль очок. Команда, яка перемогла в основний час, отримує три очки.

У перший ігровий день перемоги святкували львівські команди: «Львівська політехніка» перемогла з рахунком 50:19 сумчанок, а студентки ЛДУФК – тернополянок з рахунком 42:14. Здобувши перемоги у наступні два змагальні дні, «Львівська політехніка» та ЛДУФК очолили турнірну таблицю маючи у своєму активі по 6 очок. Перемога у львівському дербі могла стати вирішальною у визначенні чемпіона Універсіади.

Недільне очне протистояння львівських вишів можна сміливо назвати матчем лідерів Суперліги – «Галичанки» та «Львівської політехніки – ЛФКС», адже студентки та випускниці цих вишів складають основу обох команд. З перших хвилин матчу студентки Львівського державного університету фізичної культури захопили ініціативу в грі, на 10-й хвилині матчу рахунок становив 10:3 на їхню користь, хоча у середині першого тайму відставання вдалось скоротити до чотирьох пунктів – 12:8.

У першому таймі «Львівська політехніка» поступилася з рахунком 27:13, підсумковий рахунок матчу склав 47:22, що забезпечило команді Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського дострокове чемпіонство в Універсіаді. Кращими серед політехніків були Діана Дутко та Вікторія Коваль – по 5 м’ячів, Зоряна Дуда4 м’ячі. У студенток спортивного вишу сімома м’ячами відзначилась Анастасія Мелекесцева, вісім м’ячів на рахунку Олесі Дяченко. Лінійна Ірина Прокоп’як у цьому матчі встигла закинути дев’ять м’ячів та замінити у воротах Вікторію Салтанюк, коли та зазнала травми.

У завершальний день турніру «Львівська політехніка» змагалась у матчі за «срібло» з командою Національного університету фізичного виховання і спорту України, студентки якого грають за київський «Спартак-ШВСМ». Підопічні Світлани Незгоди та Віталія Надича перемогли суперниць з рахунком 29:27. У львів’янок 11 м’ячів закинула Олена Гнелицька, шість на рахунку Зоряни Дуди, по 4 м’ячі у Вероніки Щерби, Єлизавети Коваль та Діани Дутко. В НУФВСУ кращою була Христина Лещенко10 м’ячів, по шість в Анастасії Оржаховської та Аліни Чорноморець.

Підсумкова турнірна таблиця XVIII Універсіади України з гандболу

Місце Команда Ігри Перемоги Поразки М’ячі Очки
1 Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського (Львів) 4 4 0 175:68 12
2 Національний університет «Львівська політехніка» (Львів) 4 3 1 148:116 9
3 Національний університету фізичного виховання і спорту України (Київ) 4 2 2 125:115 6
4 Західноукраїнський національний університет (Тернопіль) 4 1 3 97:150 3
5 Сумський державний університет (Суми) 4 0 4 80:176 0


Нагадаємо, що з 25 по 29 травня у спортивному клубі Університету проходили матчі XVIII Універсіади України з гандболу серед чоловічих команд. У них взяли участь сім команд: Національного університету «Львівська політехніка», Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, Хмельницького національного університету, Сумського державного університету, Ужгородського національного університету, збірні вишів Одеської та Сумської областей. Політехніки фінішували шостими, поступившись у матчі за п’яте місце команді ЛДУФК.

Фото зі змагань Фото зі змагань Фото зі змагань Фото зі змагань Фото зі змагань Фото зі змагань Студентська жіноча гандбольна команда Львівської політехніки