Студентська рада Львова заговорила з молоддю про вибори: новий проект освітнього відділу Студради

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Студентська рада Львова говорить з молоддю про вибори

Нещодавно Студентська рада Львова започаткувала цікавий проект, скерований на підвищення політичної відповідальності студентства. Панельна дискусія «Політика без молоді: Чому студенти ігнорують вибори?» – проект освітнього відділу Студради. І це лише перший крок із багатьох, які молодіжні лідери запланували зреалізувати, щоб донести до суспільства, а найперше до молоді: «ти маєш піти на вибори і проголосувати».

Учасниками дискусії були експерти різних напрямів діяльності: політичний експерт, працівник апарату Верховної Ради України Олександр Антонюк, директор департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської обласної державної адміністрації Андрій Ковальський, заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, менеджер Української академії лідерства, викладач Українського католицького університету (програма соціальна педагогіка/Соціальна робота УКУ) Любомир Шимків, соціолог-аналітик Комунальної установи «Інститут міста» Тетяна Приходько.

Як наголосили учасники дискусії, головною причиною пасивної участі молоді в політичному житті суспільства є передовсім заангажованість та неготовність до змін попередніх поколінь, які мають значний вплив на формування політичного світогляду молоді. Тому так важливо, щоб молоде покоління, найпрогресивнішою частиною якого є студентство, нині відповідально ставилося до свого права вибору.

– Ідею обговорення проблеми пасивного ставлення студентства до виборів, як, зрештою, й можливості долучатися до політичного життя країни, ми виношували тривалий час. І навіть уже відбулася зустріч із представниками громадських організацій міста. Та тоді дискусія пройшла досить пасивно. Тож вирішили провести масштабніший захід за участі фахівців з цих питань. Адже важливо не просто поговорити і розійтися, а змінити свідомість. Бо, як свідчать статистичні дані, лише третина студентської молоді готова йти на вибори – це дуже мало. Адже так молодь демонструє, що їй байдуже, що буде в майбутньому. Сумно було чути, коли студенти пояснювали, що не йдуть на вибори, бо розчарувалися. Але, якщо ми всі розчаруємося, то втратимо все, що маємо, – каже, голова відділу освіти Студентської ради Львова, другокурсниця Інституту сталого розвитку ім. В. Чорновола Лідія Гук.

Ця панельна дискусія – лише перший крок. Надалі Студентська рада Львова планує організовувати студентські рухи і у співпраці з громадськими організаціями поширювати їх далі – по всій країні. Також одним зі способів «достукатися» до свідомості студентів будуть зустрічі-лекції з політичними експертами в різних університетах.

А в підсумку цієї панельної дискусії з почутого від експертів можна виокремити декілька головних порад, які будуть корисні кожному: перевіряйте і аналізуйте почуте чи прочитане, розвивайте критичне мислення, не довіряйте політичним рейтингам соціологів.

Студентська рада Львова говорить з молоддю про вибори Студентська рада Львова говорить з молоддю про вибори