Студентки ІХХТ поділилися враженнями від навчання за програмою Erasmus+ KA-1 в університеті ISA Lille

Кафедра технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології
Університет ISA Lille

Двоє студенток третього курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки Дар’я Ошиток та Марта Колодзєйчик зараз навчаються за програмою академічної мобільності Erasmus KA-1 в університеті ISA Lille (Франція). Дівчата поділилися своїми враженнями від навчального процесу.

Першою особливістю навчання є те, що дисципліни вивчають блоками. Спочатку акцентують на засвоєнні одних навчальних курсів, а згодом – на опануванні інших. Дар’я та Марта вивчають «Точне тваринництво» (Precision livestock farming) та «Кліматичні зміни» (Climate change). Другий має багато різних аспектів, наприклад, як потепління впливає на агросектор, як розв’язувати ці проблеми та які зараз є способи адаптації.

Ще однією особливістю навчання в університеті ISA Lille є робота в групах. Практично на кожній навчальній дисципліні є великі групові проєкти. Вони включають підготовку презентацій, плакатів та їх усне подання. Окрім навичок розв’язання кейсів, групова робота розвиває комунікативні навички та вміння працювати в команді, працювати з великим масивом наукової інформації.

Зараз Дар’я та Марта задіяні у великому груповому проєкті з агротехнологій. Кожна має декілька тем, над якими працюють. Зокрема, Дар’я працює над гідростресом у томатів та пшениці, ознайомлюється з методологією пошуку різних маркерів, які дають можливість визначати нестачу води для рослини, а також різними способами адаптації рослин. Марта працює з сільськогосподарські дронами.

Під час вивчення навчальних дисциплін відбувається чимало екскурсій безпосередньо на підприємства, найбільше – у рамках навчального курсу «Точне тваринництво». Також запрошують багато різних спікерів, які діляться своїм практичним досвідом.

У рамках екскурсій на підприємства студентки нещодавно відвідали дослідницький центр ILVO у Бельгії. Він спеціалізується на розробках в агросекторі, зокрема для фермерських господарств. Також центр розробляє дрони для різних сільськогосподарських потреб. Для студентів є можливість працювати на базі центру над своїми науковими роботами.

Далі наших студенток чекає вивчення генетики і виконання та захист великого наукового проєкту з агротехнологій.

Університет ISA Lille Університет ISA Lille