Студентку ІКНІ нагороджено дипломом ІІІ ступеня за участь у Всеукраїнському конкурсі есе «Мій Шевченко»

Катедра української мови Львівської політехніки
Наталія Цвігун

За перемогу у Всеукраїнському конкурсі есе «Мій Шевченко», який провела Громадська організація «Інноваційні обрії України» за сприяння Державної наукової установи «Інституту модернізації змісту освіти» (наказ МОНУ № 21/08-241 від 21.02.2023), студентку Наталію Цвігун (група ФЛ-12, Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій) нагородили дипломом ІІІ ступеня (керівник – доцент катедри української мови Оксана Литвин).

Переможниця поділилась своїми думками про цей конкурс, у якому взяло участь більше ніж три тисячі учасників, вказала на необхідність та важливість подібних заходів. «Зараз, коли наші воїни щодня захищають нас і нашу землю, проливають кров задля збереження цілісности та незалежности нашої держави, ми зобовʼязані пробуджувати національну свідомість українців, щоб у нас було більше сил та наснаги продовжувати боротися за нашу Батьківщину, – каже Наталя й додає: – А Тарас Шевченко – Великий Кобзар та Пророк – вже понад 200 років піднімає бойовий дух нашого народу та не дає опустити рук і піддатися ворогу. Те, що існують конкурси, як цей, те, що в них бере участь так багато школярів та студентів, показує, наскільки важливою, неоціненною є спадщина поета. Діти змалечку знайомляться з творчістю Шевченка, починаючи з таких спокійних, легких віршів, як «За сонцем хмаронька пливе...» чи «Садок вишневий коло хати...», а коли дорослішають, нарешті пізнають справжню велич та могутність Кобзаря, читаючи «Розриту могилу», «Заповіт», «Сон». Твори Шевченка виховують справжніх патріотів, леліють любов до України в серцях наших людей».

У своєму есе Наталія Цвігун теж наголошувала на тому, що «слова Шевченка підсилюють багаття патріотизму та любові до Батьківщини в серцях українців. Кобзар став тим, хто не дав нашому народу забути про те, ким він є, коли українська земля була під владою московії. У 19 столітті він був тим вогником надії, який свідчив про те, що ще не все втрачено, що колись українці все-таки зможуть вирватися з оков неволі та жити щасливо в самостійній, нікому не підвладній державі. Шевченко належить до тих видатних людей, які будуть поряд з нашим народом в найважчі моменти й завжди допомагатимуть йому йти вперед і ніколи не зупинятися».