Студентка кафедри ЖЗМК відвідала вебінар на тему «Робота журналістів з джерелами публічної інформації»

Кафедра журналістики та засобів масової комунікації
Скріншот з онлайн-заходу

22 лютого Центр демократії та верховенства права провів онлайн-подію на тему «Робота журналістів з джерелами публічної інформації». Захід проходив на платформі Zoom, до якого могли долучитись всі охочі за попередньою реєстрацією. Вебінар був особливо корисним студентам-журналістам.

Модераторами події були Ігор Розкладай, заступник директора та головний експерт з медійного права ЦЕДЕМ, та Олег Тимощук, юрист в сфері доступу до публічної інформації Центру.

Розпочали вебінар своїми вітальними словами Джилліан МакКормак, директорка Інтерньюз в Україні, та Надія Шувар, заступниця директорки з програмного розвитку ЦЕДЕМ. Далі захід продовжив спікер Роман Головенко, який коротко розповів про антикризову інформацію, акредитацію та іноземних журналістів, які на разі перебувають в Україні.

Потім Віктор Мазярчук, радник Голови Рахункової палати, розповів слухачам, як використовувати відкриті платформи з публічних фінансів у журналістській діяльності. Зокрема, розказав про сайт Державної казначейської служби України, портал Є-data і сайт bi.prozorro.org. На другому з них показав 3 портали, які безпосередньо допомагають йому в роботі. Це Spending, Open budget та IFls projects. Закінчив свою промову презентацією про видатки на боротьбу з Covid-19 як наочним прикладом своєї праці.

Завершивши виступ, Віктор Мазярчук передав слово Георгію Шабаєву, журналісту-розслідувачу програми «Схеми: корупція в деталях», який розповів про виклики та перешкоди в отриманні інформації, зокрема в частині публічних фінансів, особливі методи отримання інформації журналістів-розслідувачів, а також про відмови розпорядників. Як приклад показав свій кейс про Чорнобильське будівництво, а саме Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива.

Про земельні питання розповіла Валерія Іванова – головна спеціалістка оцінки корупційних ризиків НАЗК, ексжурналістка-розслідувачка видання «Наші гроші» та Bihus.info. Слухачі дізнались про використання журналістами у розслідуваннях публічних кадастрових карт, проєктів землеустрою, пошук інформації про власника або орендаря земельної ділянки. Також спікерка розповіла про схеми виведення землі з державної власності в приватну та про помилки в пошуках інформації у реєстрах чи кадастрах.

Останнім спікером був Юрій Горбач, головний редактор і директор Центру журналістських розслідувань «Сила правди». На фоні презентації він розповів про виклики та перешкоди в отриманні інформації про землю та право власності, відмови розпорядників і навів кілька прикладів, зокрема про землі в межах територіальних громад та землі поза населеними пунктами.

Упродовж всього вебінару учасники мали змогу поставити запитання в чаті й отримати відповідь на нього від того чи іншого спікера.


Студентка гр. Жр-31з
Леоніла Мартьянова