Студентка ІППТ розповіла про свої враження від навчання за програмою Erasmus+ у Вроцлавському університеті

Кафедра економіки і маркетингу Львівської політехніки
Ірина Балич

Про успіхи студентів Львівської політехніки можна говорити багато, адже кожен із них уже досягнув певних висот: хтось працює у провідних компаніях, хтось очолює ці компанії, а хтось активно навчається та готує себе до нових випробувань.

На кафедрі економіки і маркетингу Інституту підприємництва та перспективних технологій вирішили розповісти про успіхи однієї зі своїх студенток. Ірина Балич, третьокурсниця спеціальності «Маркетинг», поділилася власним досвідом та враженнями про навчання за програмою академічної мобільності Erasmus+ у Вроцлавському університеті.

– Назвіть причини, чому Ви вирішили взяти участь?

– Причини насправді прості – бажання розвиватися, спробувати нове та приймати виклики. Також завжди кортіло пробувати себе в ролі студента в іншій країні. У мене була всього година на прийняття рішення. У голові звучало: «А чому б не спробувати?». Тому я спробувала.

– Який досвід вже отримали? Чим корисні нові знання, досвід, зв’язки?

– Передусім це сепарація. По суті вперше я живу окремо від батьків та рідних тривалий період часу, повністю організовуючи власне життя. Розвиваю навички фінансової грамотності, комунікації з іноземцями. Можу сказати, що маю досвід подолання мовного бар’єру, який на початку мобільності дошкуляв мені повністю насолоджуватися навчанням у Польщі.

Кожного дня я вчуся чомусь новому і тому, що не навчилася б у своїй рутині вдома. Цей досвід виховує в мені адаптивність, гнучкість до змін, організованість та цілеспрямованість – риси, які, на мою думку, надзвичайно важливі в житті будь-якої людини зараз.

– Яка система оцінювання і навчання? Чи важко було звикати та адаптовуватися?

– Не можу чітко розказати про систему оцінювання, оскільки я, як Erasmus-студентка, не маю можливості відвідувати практичні заняття. Загалом така, як і в нас, 5-бальна шкала, відмінністю є те, що у виписці балів можуть стояти цілі числа з десятими, наприклад 4,5. Система освіти насправді дуже схожа до нашої, тому ніяких труднощів з адаптацією саме до системи навчання не було.

– Від кого дізналися про програму Erasmus+?

– Багато чула від знайомих про існування такої програми. Бачила можливості в інтернеті, проте сама ніколи не задумувалася про подання заявки.

– Чи мали досвід спілкування з людьми, які вчилися за кордоном за цією програмою до вашої участі?

– Так, минулого року, моя знайома поїхала на програму в Норвегію. Хоча ми й не спілкувалися особисто з нею, проте вона вела блог про перебування і навчання там, через що я вже тоді визначила для себе, що це чудова можливість для студентів.

– Що б порадили студентам, які також братимуть участь у таких програмах?

– Шукати з першого дня нові знайомства. Адже це передусім нові люди, у майбутньому можливо й друзі, з якими можна разом подорожувати, проводити разом час, ходити на фестивалі тощо. Також знайомства – це можливість дізнаватися та ділитися корисною інформацією – чи про навчальний процес, чи про місто.

Друге, що б я порадила, – це подорожувати. Часу є достатньо, щоб здобувати нові знання та емоції, подорожуючи. Тому на початку мобільності можна вже ставити собі цілі щодо подорожей: міста і країни, які хотіли б відвідати. Витрачені гроші та час того вартують!

– А що б порадили для тих, хто не бере участі, але також хоче знати про практику такого досвіду?

– Порадила б не вагатися, а шукати програму, яка підходить саме вам. Це надзвичайна можливість зрозуміти себе, свої бажання та, звісно, отримати крутий і незабутній досвід.

– Наскільки знання англійської мови допомогло у навчанні за програмою?

– Оскільки навчання проходить англійською мовою, то знання мови потрібні. Якщо ти знаєш мову, то можеш активно брати участь у дискусіях та обговореннях на заняттях, спілкуватися з однокурсниками. Також у мене був досвід спільної підготовки проєкту з іноземцем. Щоб зробити проєкт якісним та цікавим, ми з Цезарем (однокурсником) зустрічалися після пар та готувалися до презентації проєкту разом. Звісно, вся комунікація проходила англійською мовою, адже Цезар – іспанець за національністю. Тому англійська для мене у Вроцлаві – ключ для комунікації та порозуміння з викладачами і студентами.

– Як описали б практику навчання та свої враження від програми навчання?

– Мої емоції від навчання тільки позитивні. Від самого початку досвіду мені допомагала адміністрація університету й викладачі. Люди тут привітні і завжди готові відповісти на всі питання та пропозиції. Також, що дуже важливо, на початку мобільності я мала змогу завітати на всі можливі предмети, що були надані для іноземців, і з них обрати ті, що найбільш припали до душі. Отож, я обрала собі 8 предметів, які відвідувала з величезною цікавістю і задоволенням упродовж семестру.

– Чого варто не соромитися, якщо брати участь у таких міжнародних програмах?

– Не варто соромитися своєї англійської, свого акценту. На такій програмі є люди зі всіх куточків Землі – й у кожного своя вимова, свій стиль мовлення. Ми всі тут практикуємо англійську та розвиваємо її. У мене на початку був великий бар’єр та страх говорити іноземною, проте він швидко зникає, як тільки з’являється перший іноземець на шляху.

– Опишіть крок, який перетворився на здійснену мрію (навіть якщо Ви про неї мріяли). Як це вплинуло на Ваш особистісний ріст і розвиток?

– За ці 4 місяці я дуже змінилася. Потрапивши в абсолютно інше середовище, я переборола певні особисті страхи та бар’єри, отримала для себе нові навички, відкрила для себе нові можливості та горизонти. Одне з найважливіших речей – стала більш сміливою для прийняття рішень. Через ці зміни я стала набагато впевненішою в собі та своєму майбутньому.

– Чи не шкодуєте про зроблене та отриманий досвід?

– В жодному разі, вважаю, що це було одне з найкращих рішень, що я коли-небудь приймала.

– Чи виправдалися ваші очікування щодо участі у програмі?

– Виправдали та перевершили.

– Які назвете переваги такого навчання для вас?

  • Практика англійської мови
  • Навчання за європейськими стандартами освіти
  • Спілкування з іноземцями
  • Отримання зовсім нового досвіду для себе
  • Виклики впродовж усього терміну

– Чи мали вдосталь часу на відпочинок і домашні завдання?

– Студенти тут мають достатньо часу і щоб вчитися, і розважатися та відпочивати. Склавши собі гнучкий графік занять, можна знайти час і на активний відпочинок (спорт, подорожі), і на пасивний. Особисто у мене покращився мій режим дня, графік харчування та сну, я навчилася правильно розподіляти свій час на важливі для мене та мого здоров’я речі.

– Чи рекомендуєте цю програму іншим студентам і на що потрібно звернути увагу більш докладно?

– Я беззаперечно рекомендую програму, вважаю, що кожен має спробувати цей досвід щонайменше один раз. Важливо лише розуміти, що саме ти хочеш для себе, будучи тут, також варто поставити собі певні особисті цілі. А якщо говорити про організаційні питання, то серйозно ставитися до всіх дедлайнів подання на програму, вчасно подавати всі необхідні документи й не боятися просити про допомогу в координаторів.


Бажаємо Ірині наполегливості, реалізації всіх своїх задумів, успіхів та сумлінного навчання. Впевнені, що студентка з легкістю впорається з усіма можливими труднощами та після повернення стане неоціненним фахівцем.

Ми пишаємося нашими студентами, які не зупиняються на досягнутому, а продовжують удосконалювати себе. З нетерпінням чекаємо на повернення Ірини!


Інтерв’ю взяла к.п.н., доцентка кафедри економіки і маркетингу Оксана Калінська.