Студент кафедри прикладної математики захистив бакалаврську роботу, маючи 4 публікації, проіндексовані у Scopus

Кафедра прикладної математики Львівської політехніки
Віталій Кінах

Цьогорічні захисти бакалаврських робіт на кафедрі прикладної математики Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Львівської політехніки стали особливими не лише через дистанційний режим. Попри незвичність, якої додав карантин в умовах боротьби з пандемією COVID-19, кафедра мала ще дві доволі суттєві причини для почуття гордості за пророблену роботу із «новоспеченими» бакалаврами.

Передусім, уперше за всю історію кафедри було захищено бакалаврську роботу, автор якої, студент групи ПМ-43 Віталій Кінах, під керівництвом професора Ростислава Буня підійшов до захисту бакалаврської кваліфікаційної роботи із доробком у 4 публікації, що вже проіндексовані у наукометричній базі даних Scopus, та h-індексом, що дорівнює 2 (Scopus). Цей результат і рівень досліджень, виконаних Віталієм у рамках зокрема й міжнародних грантів, заслуговує не лише на відмінну оцінку й беззаперечну рекомендацію для вступу на дворічну наукову програму магістратури, але також і на повагу вже як до колеги-науковця.

Темою БКР і свого наукового дослідження Віталій Кінах обрав «Improvement and analysis of high-resolution data on greenhouse gas emissions from using fossil fuels: bias compensation and local climatic zones applying» («Уточнення та аналіз даних високої роздільної здатності про емісії парникових газів від використання викопного палива: компенсація зсувів та застосування локальних кліматичних зон»). Звичайно, наукові публікації, що індексуються відомою міжнародною наукометричною базою даних Scopus, не дивина для кафедри прикладної математики, якщо йдеться про захист магістерської роботи. Чимало учнів професора Ростислава Буня раніше вже публікували свої напрацювання, ще будучи студентами магістратури. Однак Віталій Кінах став першим студентом-бакалавром, науковому доробку якого у Scopus можуть позаздрити й багато хто з більш досвідчених науковців.

Крім того, цьогоріч уперше були захищені бакалаврські роботи, повністю виконані у рамках розвитку програми інтернатури в IT-компаніях для студентів кафедри прикладної математики.

Докладніше – на сайті кафедри прикладної математики у межах Порталу Львівської політехніки.