Студент ІГСН Стас Ярков: «Я на собі відчув та знаю, до чого призводить диктатура»

Анастасія СТЕПАНЯК, Центр комунікацій Львівської політехніки
Стас Ярков у центрі Львова провів мирну акцію на підтримку білоруського народу

Нещодавно третьокурсник Інституту гуманітарних та соціальних наук Стас Ярков у центрі Львова провів мирну акцію на підтримку білоруського народу.

Відповідним плакатом студент закликав мешканців і гостей нашого міста обійняти його, якщо вони проти диктатури Лукашенка у Білорусі. За словами політехніка, він, як ніхто розуміє сучасних білорусів, адже сам родом із Донецька.

Так склалося, що я на собі відчув та знаю, до чого призводить диктатура та реакція «братів» на невдоволення нації. Я народився та виріс у Донецьку. За кілька днів після окупації мені терміново довелося виїхати на підконтрольну Україні територію, і я точно знаю, як потрібна підтримка людей з інших держав.

На початку протестів у Білорусі відключали Інтернет та стільниковий зв’язок, люди були відрізані від світу, а ми мали і маємо змогу про це говорити та показувати реальні настрої у країні. Моя акція те мале, чим я можу допомогти тут і зараз: зробити так, аби про це говорили, зробити так, аби смерті полеглих не були марні. Кожен може вийти і підтримати білорусів або бодай зробити пост у соцмережах. Байдужість та мовчання найліпша зброя для диктатури.

У Львівській політехніці я навчаюся за напрямом «міжнародні відносини», і мене тут багато чого навчили. Зокрема, що, відповідно до Конституцій, влада в Україні і в Білорусі належить народу. Тому тільки народ має вирішувати, як йому жити, і з якою владою, ділиться Стас.

За словами студента, люди реагували на акцію доволі позитивно. Впродовж двох годин було лише двоє прибічників Олександра Лукашенка, проте вони не були налаштовані агресивно. Наступного дня активіст залишив свою інсталяцію біля ЛМР.

Варто зазначити, що це не перша акція політехніка, раніше Стас Ярков провів соціальний експеримент на підтримку людей з ВІЛ-позитивним статусом.

Стас Ярков у центрі Львова провів мирну акцію на підтримку білоруського народу