Життя дарує несподіванки: студент ІБІД – один із переможців конкурсу «Видатні українці Канади»

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Назар Держило

Третьокурсник ІБІД Назар Держило став одним із дванадцяти переможців всеукраїнського конкурсу «Видатні українці Канади», учасниками якого були півтисячі старшокласників і студентів.

У час найгарячіших подій Революції Гідності хлопець (йому тоді не було й 16 років) 6 лютого 2014 року отримав важке поранення внаслідок вибуху в Будинку профспілок.

– Переданий невідомим пакет із надписом «Ліки», що вибухнув у руках мого побратима, назавжди змінив моє життя. Я втратив одне око, отримав термічні опіки другого ока, відкриту черепно-мозкову травму, численні переломи кісток черепа й обличчя. На щастя, з Божої ласки та завдячуючи допомозі небайдужих людей, я одужав. Майстерні реконструкції та пластики, які провів канадський хірург Олег Антонишин, повернули мені обличчя, що вселило твердий намір міцно стати на ноги та досягти успіху, не зважаючи на травми, – розповів Назар Держило.

Зараз хлопець, як й інші переможці, перебуває в Канаді, де вивчає англійську мову, знайомиться з канадським суспільством і представниками української діаспори.

– Мене дуже запалила конкурсна тематика і я твердо вирішив узяти участь. Ба більше – з деякими канадцями я вже був знайомий від 2014 року. Зокрема з Олегом Антонишиним, про якого підготував історію для конкурсу. Ще тоді я казав, що ми ще зустрінемося в Канаді. Так і сталося. У загальному це досить непоганий досвід. Я був націлений на перемогу, бо якщо чимось займаєшся, то треба працювати лише для перемоги, – наголосив хлопець.

Назар Держило ще й воює на східних теренах у складі добровольчого батальйону.

– Мені казали, що з одним оком мене не візьмуть воювати, крім цього, я шульга і прицілювався лівим оком, яке втратив, а тому мусив перевчитися на праворукого. Спершу я волонтерив в одній із організацій, ми допомагали бійцям, які повернулися з війни, розв’язувати різні юридичні проблеми. А згодом пішов воювати добровольцем, – зауважив мій співрозмовник.

Після завершення навчання Назар хотів би продовжити здобувати освіту за кордоном – освоювати інноваційну технологію видобутку сланцевого газу, бо переконаний, що це добра перспектива для нашої країни.

Назар Держило Назар Держило Назар Держило