Студент Фахового коледжу інноваційних технологій при ІППТ – автор сайту львівського ліцею

Олександра Самборська, студентка 2 курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Фото з презентації в ІППТ

27 травня четвертокурсник комп’ютерних наук освітнього рівня «молодший спеціаліст» Василь Гай презентував свій проєкт, з яким переміг у конкурсі. На заході була присутня кураторка проєкту, доцентка кафедри ІСТ Марія Рашкевич, директорка ліцею № 45 Оксана Карпій, очільниця коледжу Наталя Батьковець, директор Інституту підприємництва та перспективних технологій Йосиф Хром’як, проректор Університету Роман Корж. Важливо, що до презентації долучилися першокурсники ліцею, які мали змогу побачити роботу студента-четвертокурсника і таким чином зрозуміти, чого зможуть навчитися.

Цей проєкт Василь Гай створив унаслідок співпраці кафедри інформаційних систем і технологій ліцею № 45 м. Львова, який власне й оголосив конкурс на створення сайту. А логотип для сайту розробили в Інституті архітектури та дизайну.

У проєкті студент використав найсучасніші технології: HTML/CSS, JavaScript, React, Redux, Node.js, Express тощо. Сайт спрямований на комфортне користування для учнів, батьків та вчителів. Василь зауважує, що доступ до нього має не лише адміністратор, а також усі вчителі, які можуть його редагувати та доповнювати потрібною інформацією, публікувати свіжі новини. А школярі зможуть знаходити й одразу завантажити всі необхідні для навчання підручники. Найперше заповнили вкладку «Управління», де є доступ до всієї фінансової звітності ліцею. Однак тут батьки не можуть переглядати оцінки своїх дітей, адже для цього ліцей використовує іншу платформу.

Доцентка Марія Рашкевич зазначає, що сайт має адаптивну розмітку, тобто пристосований для користування на комп’ютері, планшеті й телефоні. Беззаперечною його перевагою є те, що він доступний не лише для здорових людей, а також для людей з інвалідністю. Тут можна застосовувати скрінрідери, тобто програми, що озвучують текст. Також він адаптований для дисплея Брайля, що дозволяє набирати і читати текст людям із порушеннями зору. Ці два показники, а також монітор із візуальним відображенням інформації, гарантують доступ до сайту та можливість комунікувати зі сліпо-глухими людьми, яким недоступний інтерфейс на основі синтезу мовлення. Директорка ліцею Оксана Карпій також наголосила на тому, що сайт можна наповнювати максимальною інформацією, що буде чудово візуалізована.

Фото з презентації в ІППТ Фото з презентації в ІППТ Фото з презентації в ІППТ Фото з презентації в ІППТ Фото з презентації в ІППТ