Стартував другий сезон подкасту «Діаспора. Культура» від МІОК Львівської політехніки

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Заставка до матеріалу

Другий сезон подкасту «Діаспора. Культура», спільного проєкту Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» та «Радіо ПЕРШЕ», розпочинається з епізоду про Петра Яцика – видатного діаспорного бізнесовця, мецената української культури та освіти. Чи не кожен школяр в Україні чув про «конкурс Яцика», тобто Міжнародний конкурс знавців української мови, який заснував знаний бойко. Але це лише одна з незліченних добрих справ, що зробив для Батьківщини наш герой.

Власник успішної будівельної компанії пройшов звивисту життєву путь. Через участь у підпіллі ОУН під час ІІ Світової війни – із приходом «совєтів» – вимушено полишив рідні Карпати, рушивши до Західної Європи, а згодом – за океан. Чоловік постановив зберегти своє життя заради Ідеї, в яку несхитно вірив – звільнення української нації з-під московського ярма. Тому особисті досягнення він щедро розділяв з українською громадою.

Так, до заслуг Петра Яцика належать, зокрема, заснування Українського наукового інституту у Гарварді та Канадського інституту українських студій в Альбертському університеті, видання англомовного перекладу «Історії України-Руси» Михайла Грушевського та Енциклопедії українознавства за редакцією Володимира Кубійовича.

Разом із братами Платоном і Василем Симиренками, Євгеном Чикаленком, митрополитом Андреєм Шептицьким та іншими знаменитими меценатами Петро Яцик подав приклад, як любити Україну – «до глибини власної кишені». Він пожертвував на українську національну справу понад 16 мільйонів американських доларів!

Аби довідатися більше, запрошуємо послухати розповідь співавторів подкасту – МІОКівців Назара Данчишина та Романії Строцької.

Сподобався епізод? Уподобайте і підпишіться на сторінки МІОКу та «Радіо ПЕРШЕ» у соцмережах, щоб не проґавити наступні цікаві матеріали!