Старший викладач ІЕСК Львівської політехніки Андрій Музичак: «Студентам раджу не гаяти час, а розвиватися»

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Андрій Музичак

Старший викладач кафедри електропостачання промислових підприємств міст і сільського господарства ІЕСК Андрій Музичак торік, перебуваючи на службі в АТО, захистив кандидатську, а цього року отримав премію Є. Бочкарьова «За прогрес»

Невдачі не закривають дорогу до успіху

Мій співрозмовник завершив навчання у Політехніці 2000 року, навчався на спеціальності «електротехнічні системи електроспоживання». Вчився добре. Хоча, пригадує, на першому курсі мав «хвіст» із політології. Врятувало те, що тоді півзими тривали канікули, часу на доопрацювання мав достатньо, отож без комісії вдалося перескласти залік. Тепер викладач часто наголошує своїм студентам, що невдачі на перших курсах не є перешкодою до дальших успіхів, адже в житті все змінюється і те, що сьогодні далеке, за рік-два стає реальністю:

– Усе можна надолужити, лише треба мати інтерес, мотивацію і бажання.

На останньому курсі Андрій Музичак несподівано для себе зацікавився студентською науковою роботою. До цього підштовхнули викладачі. Зрозумів, що цей напрям роботи йому до душі. Тому після закінчення навчання вирішив не йти працювати на підприємство, як це планував раніше, а вступати до аспірантури.

У науці

Перші два роки навчався в аспірантурі стаціонарно. А коли на кафедрі з’явилася вакансія асистента – перевівся на заочне навчання. Вирішив досліджувати питання електробезпеки, аналізу впливу електричного струму на людину.

Тим часом у Політехніці за програмою TACIS відкрився Центр енергозбереження й енергоменеджменту. Й Андрій Музичак долучився до його роботи – брав участь у розробленні та впровадженні проектів енергоощадних заходів для теплопостачальних підприємств. У ході цієї праці вирішив змінити тему наукового дослідження – вивчати математичні моделі й алгоритми аналізу та удосконалення режимів систем централізованого теплопостачання. Робота тривала понад чотири роки. За цей час прослухав багато курсів з енергозбереження, які у рамках програми TACIS читали закордонні фахівці. Також виконував проекти, що стосувалися реформ міського теплозабезпечення під егідою Юесейд, брав участь у семінарах, які організовували закордонні енергетичні компанії. Результати своїх досліджень презентував у Краківській політехніці.

Кандидатську захистив на ротації

2014-го року молодий науковець завершив своє дослідження за темою дисертації. Виступив із попереднім захистом на семінарі спеціалізованої Вченої ради. Але захистити роботу не встиг. Почалася війна на Донбасі. Влітку 2014 року Андрій Музичак отримав повістку.

– 28 серпня я вже був на полігоні у Раковці. Потім – у військових частинах Львова та Харкова. Після того нас повезли на фронт, – згадує.

На війні він був командиром взводу. Спершу служив за Маріуполем, неподалік Бердянська, після того – на Луганщині, коло села Нижнє. Далі був Дебальцівський котел, Артемівськ…

Про війну мій співрозмовник розповідає неохоче. Однак каже, що ці події змінили його. Позитивною подією впродовж перебування в зоні АТО вважає захист дисертації під час зимової ротації 2015 року. Це відбулося у Києві, в Інституті технічної теплофізики НАН України. Співробітники рідної кафедри та Інституту теплофізики допомогли в організаційних питаннях захисту, адже, перебуваючи на війні, важко було самому з усім упоратися.

Відзнака за прогрес

Андрій Музичак викладає дисципліни, що стосуються обчислювальної техніки й енергетичного менеджменту. Вдосконалює англійську мову. У співавторстві із завідувачем кафедри професором Антоном Маліновським готує до видання навчальний посібник для студентів «Математичні задачі систем енергозабезпечення та їхня алгоритмізація», який повинен побачити світ до кінця цього навчального року. За результатами досліджень із підвищення енергоефективності житлово-комунального господарства планує наступного року видати монографію.

Нещодавно Андрій Музичак як винагороду за наукову діяльність отримав премію ім. Є. Бочкарьова «За прогрес». Наукові дослідження планує продовжувати. А своїм студентам радить не гаяти час, розвивати себе не лише професійно, а й світоглядно. Сам викладач багато читає, особливо захоплюється творами С. Лема та Е.-М. Ремарка, цікавиться східною філософією, не дивиться телебачення, натомість інформацію черпає з інтернет-ресурсів.