«Спіймай Сковороду»: МІОК презентував книгу, що наближує нас до українського філософа

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Заставка презентації

28 лютого 2024 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» презентував новий посібник з української мови як іноземної – «Спіймай Сковороду». У заході взяли участь члени авторського колективу, студенти університету та іноземці, які вивчають українську. Спеціальний гість – Ярослав Крисько, цехмейстр Львівського кобзарського цеху, артист гурту «Хорея Козацька», лавреат Шевченківської премії – 2023. Модерував міоківець Назар Данчишин. Подія відбулася наживо у Студентському просторі «ІІІ поверх» Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки.

На 300-ліття Григорія Сковороди москва прицільно вдарила по музею українського філософа на Харківщині. Її мета очевидна – стерти українців, а отже й Сковороду, з лиця землі. Але ворог досі не зрозумів, що ми незнищенні, і сила Григорієвої думки, слова та діла жила й житиме далі.

Утіленням цієї сили є зокрема й нова книжка «Спіймай Сковороду», створена МІОКом. Її головний герой Григорій Савич переходить у наше сьогодення, подорожуючи найважливішими місцями своєї пам’яті. Презентоване видання покликане наблизити постать мислителя як прихильним до України іноземцям, що вивчають нашу мову, так і українцям, спраглим пізнати культуру свого народу. Бо наша місія – спіймати, осягнути Сковороду.

Захід розпочався з вітального слова проректора з науково-педагогічної роботи Львівської політехніки Олега Давидчака. Промовець відзначив, що для університету важливо не лише формувати у студентстві відповідальних фахівців, але й сповнювати їх любові до України: «У наш час усе більшої ваги набуває формування у студентів складової патріота України. Того, хто володіє духовною спадщиною і знає філософію, на якій побудована українська душа. Впевнений, що презентована книга дасть плоди у душах тих, для кого вона написана і хто її читатиме».

Аби студенти могли скористатись книгою, модератор заходу Назар Данчишин подарував примірник посібника «Спіймай Сковороду» бібліотеці та висловив вдячність працівникам Студентського простору за гостинність.

Згодом із вітальним словом до присутніх звернулася голова Світової Федерації Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) та друга віцепрезидентка Світового Конґресу Українців (СКУ) Ярослава Хортяні. Промовиця привітала МІОК із новим виданням та розповіла про перебування Григорія Сковороди в Токаї (Угорщині) разом із місією Федора Вишневського, про що теж, зокрема, йдеться у посібнику.

«Маю надію, що презентоване видання наблизить нас до Сковороди. Філософія Сковороди росіянам недосяжна, бо вона європейська», – підсумувала голова СФУЖО.

Директорка МІОКу, співавторка посібника «Спіймай Сковороду» Ірина Ключковська розповіла про сучасну Україну, нашу культуру під загрозою та роль Сковороди:

«863 об’єкти культури знищені тотально – вони [росіяни] хочуть так убити нашу душу. Майже 500 закладів освіти пошкоджені – вони хочуть убити наш розум. Нас і нашу пам’ять знищити. Саме тому прицільно ракетою зруйнували музей Сковороди у Сковородинівці, на щастя деякі експонати вдалося врятувати. Вони не тільки нас нищать, але й крадуть. Вкрали нашу історію, перенесли пам’ятник Володимира Великого до Москви, вкрали нашого Сковороду. Якщо ви відкриєте російський словник з філософії, то відразу натрапите на статтю про Сковороду. Тому ми маємо вчити молодь відстоювати своє, бо воно наше: не даймо – повертаймо! Сковорода нетлінний, і він повертається і цією книжкою».

Для того, щоб присутні могли краще ознайомитись з матеріалами і настроєм посібника, автори – Оксана Горда, Оксана Трумко і Назар Данчишин – прочитали уривки, присвячені українським та іноземним містам, де побував Сковорода. Серед них – Київ, Глухів, Переяслав, Пряшів та Відень. На екрані поруч транслювалися відеокадри з тих міст. Завершальним фрагментом був опис Сковородинівки – рідного селища українського філософа, яке й потерпіло від ракети окупанта 7 травня 2022 року.

Важливим елементом посібника є його сучасна і яскрава форма. Книгу проілюструвала та зверстала дизайнерка Ірина Українська. За її словами, хоч робота над посібником і припала на період холоду та частих відключень світла, постать Сковороди не дозволяла падати духом: «Робота над Сковородою – світло, яке відволікало від тривожних новин. Переосмислення Сковороди й сприйняття його як сучасника, який переживає з нами всі події». Крім того, ілюстраторка зазначила, що обрала формат графіки для Сковороди, бо так, на її переконання, більше українців зауважать, наскільки актуальними й близькими нашим сучасникам є думки філософа, написані ще в бароко.

Декілька іноземних студентів уже мали нагоду повчитися за посібником «Спіймай Сковороду». З-поміж них – канадієць Кевін та австралійка Кітті. Кевін походить з української родини. 1,5 року тому він зацікавився вивченням української, бо хотів дізнатися більше про предків і батьківщину. За словами студента, найважча частина вивчення української – «зрозуміти, як думають українці, яка структура їхньої мови». Австралійка Кітті – випускниця нашої Міжнародної школи україністики МІОКу «Крок до України». Кевін і Кітті зачитали уривки з поетичних творів Сковороди.

Наостанок гостей заходу очікував приємний музичний подарунок – виступ видатного музиканта Ярослава Криська.

«Сковорода – це дитина своєї епохи. І якщо ми більше знайомі з літературою чи архітектурою бароко, музика ще не так знайома. Переважно тому, що її у нас вкрали вороги. Тому я занурю вас у ту музику, ту естетику».

Ярослав Крисько виконав декілька творів Григорія Сковороди та авторів, які були близькими по духу й часу українському філософу. Насамкінець пролунала відома «Дума про Марусю Богуславку».

Плекаємо надію, що книга «Спіймай Сковороду» знайде свій відгук у душах українців та іноземців, які люблять Україну. І навіть якщо спіймати Сковороду – місія нездійсненна, то наблизитись до нього можна – зокрема і завдяки нашому посібнику.


Фото Наталії Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки

Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації