Соломія Харамбура: «Одним із важливих кроків у модернізації музею є оцифрування експонатів»

Галина Квас, Центр комунікацій Львівської політехніки
Музей історії Львівської політехніки

Музей історії Львівської політехніки віддавна є літописом становлення та розвитку історії університету. Найдавніші документи, які тут зберігаються, датовані серединою ХІХ століття. Оригінальні експонати інформують про знаних педагогів та випускників закладу, зв’язок ЗВО з іншими технічними закладами світу, досягнення політехніків у різні епохи.

Для того, щоб відповідати вимогам часу, бути цікавим у період активного розвитку комунікацій, музей потребує модернізації. Про зміни, які допоможуть покращити його діяльність, розповіла завідувачка Музею історії Львівської політехніки Соломія Харамбура:

– Одним із важливих кроків у модернізації музею є оцифрування експонатів – це потрібно, головним чином, для формування нових стендів. Через пандемічну ситуацією в Україні та світі, а також через те, що у 2020/2021 н. р. у нашому музеї фактично не було екскурсій і відвідувачів, виникла ідея створити Віртуальний музей історії Львівської політехніки, щоб, ясна річ, подолати дистанцію між музеєм та його потенційними відвідувачами.

Ми підготували і подали заявку на проєкт Act to connect, який реалізує Фонд Східна Європа в межах проєкту «3D Project: Розвиток попри перешкоди» за підтримки Європейського Союзу. Згідно з ним ми мали би почергово виконувати такі роботи:

  1. оцифрування експонатів;
  2. створення сайту та віртуального музею;
  3. залучення цільової аудиторії до діалогу після перегляду експозиції;
  4. провадження віртуальних виставок та виставок під відкритим небом творчих робіт студентів, випускників та працівників Львівської політехніки.

На жаль, цей ґрант виграти не вдалося, тож шукатимемо інші можливості для втілення задуму, адже на його реалізування потрібні чималі кошти: 310 тис. грн. на відповідний сканер.

Рік тому ми створили сторінку музею у мережі Facebook, на якій звітуємо про провадження екскурсій, викладаємо дописи про знакові події, знаних і мало знаних постатей з історії нашої alma mater, а також світлини нових цікавих експонатів. Присутність у мережі – це також один із важливих кроків у напрямку модернізації музею.

На майбутнє плануємо оновити стенди, переформувати експозицію. Хронологічну структуру збережемо, але зробимо сучасне подання, розширимо стенд, що стосується часів незалежної України. Частину меблів у музеї вже замінили.

Є потреба відреставрувати розписи стін і стелі, а також антикварний письмовий стіл. Також варто замінити старі та зношені килими, які лише частково покривають холодну кахельну підлогу, на новий ковролін, що вкривав би всю площу музею, перенести робоче місце з комп’ютером в інше приміщення...

У вересні цього року вдалося відновити екскурсійну діяльність музею. Впродовж місяця музей відвідали близько 50 екскурсійних груп, переважно студентів першого курсу. Від них ми почули цікаві думки про те, що вони хотіли б змінити в нашому музеї.