«Смак Бразилії у МІОКу»: відбулася зустріч із представниками Українсько-Бразильської Центральної Репрезентації

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із зустрічі

20 жовтня 2023 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» радо вітав поважних гостей: адвоката і громадського, політичного діяча Бразилії українського походження, заступника президента Світового Конґресу Українців, який репрезентує українську діаспору Південної Америки, голову Українсько-Бразильської Центральної Репрезентації – пана Вітторіо Соротюка, його дружину Елену та Юлію Регіну Бордун Биртольді з Українсько-Бразильської Центральної Репрезентації.

Представники з Бразилії та працівники МІОКу разом з директоркою Іриною Ключковською обговорили низку надважливих питань щодо складної ситуації перебування українців у час війни в Бразилії (яких на сьогодні до 600 тисяч), розвитку української мови від «домашньої» до «академічної» та зосередили увагу на питаннях співпраці між двома країнами та інституціями, а саме:

  • вивчення української мови в суботніх школах Бразилії;
  • створення факультетів з вивчення української мови, історії, культури тощо на базі університетів Бразилії;
  • залучення українців та бразилійців до пізнання України через Портал із вивчення української мови «Крок до України» на сайті МІОКу ;
  • запрошення представників з Бразилії до участі у Літній школі (17–28 липня 2024 року) та стипендію від СФУЖО;
  • нові проєкти та підручники для вивчення української мови як іноземної;
  • підписання договору між Національним університетом «Львівська політехніка», МІОК та Бразильським Університетом Туіуті (м. Курітіба).

Вітторіо Соротюк та Юлія Бордун поділилися власними ідеями, мріями і новими проєктами щодо подальшого розвитку українства на теренах Бразилії та запропонували подальшу, більш тісну співпрацю і комунікацію із залученням нових активних представників.

Делегація з Бразилії отримала у подарунок навчальні підручники з української мови як іноземної – «Ключ до України: міста і люди» В2-С1 та «Мандрівка Україною» – як важливий начальний ресурс для подальших проєктів.

Приємне спілкування продовжилося обміном сувенірів від пана Вітторіо – цукерками зі смаком Бразилії – та пані Юлії – неперевершеними керамічними виробами з українським орнаментом та компакт-диском з українськими піснями у виконанні бразилійського хору.

Пан Вітторіо та пані Юлія наголосили про готовність підтримувати й допомагати українцям як у Бразилії, так і в Україні.

МІОК дякує Вітторіо Соротюку та Бордун Юлії за подарунки та сприяння у налагодженні контактів між країнами!