Ще більше книжок для незрячих дітей: Ресурсний центр Університету отримав новий брайлівський принтер

За матеріалами сайту Львівської міської ради
Ресурсний центр отримав новий брайлівський принтер

Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка», який із початку повномасштабної війни залишився єдиним в Україні осередком публікації книжок для незрячих дітей, отримав новий потужний брайлівський принтер вартістю 570 тисяч гривень.

Як розповіла ініціаторка і координаторка проєктів для незрячих, керівниця Ресурсного центру Львівської політехніки Оксана Потимко, принтер подарувала релігійна організація «Релігійне Управління Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів в Україні», яка чотири роки тому вже дарувала Університетові офісний брайлівський принтер вартістю 180 тисяч гривень.

«Львівський центр книгодрукування брайлем отримав давно омріяне обладнання просто від виробника зі Швеції. Це обладнання дасть можливість не лише відчутно збільшити тиражі книжок для незрячих дітей, але й розширити кількість найменувань. Так, якщо до одержання цього принтера Центр міг упродовж року надрукувати шрифтом Брайля 15–20 найменувань нових літературних творів для незрячих дітей (накладом від 30 до 80 примірників), то з появою нового напівпромислового брайлівського принтера ця кількість зросте до 25–30 (і більше) впродовж року. Так само зростуть і наклади кожного видання», – розповіла Оксана Потимко.

Слід зауважити, що після 24 лютого навантаження на Львівський центр книгодрукування брайлем відчутно зросло. Адже три інші аналогічні центри у Харкові та Києві призупинили свою діяльність через військові дії. Тому Львівський центр, який раніше обслуговував всі регіони України, останні три місяці обслуговує також потреби незрячих дітей в інших країнах Європи – тих, що евакуювалися з регіонів активних бойових дій.

Зокрема, Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Львівської політехніки у березні 2022 року надіслав кілька сотень книжок шрифтом Брайля у Польщу, у квітні – до Литви, у травні – до Італії, Німеччини, Австрії.

З огляду на появу нового принтера команда Ресурсного центру відразу сформувала список літературних творів українських та зарубіжних авторів, які планують надрукувати шрифтом Брайля. Це, зокрема, серія з п’яти книжок Марини Павленко «Русалонька із 7-В», «Містельфи» Галини Вдовиченко, «Товариство боягузів, брехунів, ботанів» Лесі Ворониної, «Гобіт» Джона Толкіна та інші. Це багатотомні видання, кожне з яких у брайлі сягатиме від 3 до 7 томів.

Ресурсний центр отримав новий брайлівський принтер