Серпневі зустрічі в Міжнародному інституті освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Заставка до матеріалу

3 серпня 2021 року з діловим візитом до Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» завітала Людмила Вусек, голова освітньої референтури Союзу Українок Америки (СУА).

СУА – одна з найстаріших діючих в українській громаді Північної Америки організацій. Її заснували 5 жінок із Нью-Йорка у 1925 році. Тоді українки поставили собі за мету інформувати вільний світ про Україну, підтримувати матеріально та морально Батьківщину, зберігати українську спадщину та культуру. Цю місію Союз Українок Америки продовжує виконувати й у наш час.

СУА, як зазначила Людмила Вусек, активно працює з молоддю. Саме у площині роботи з молодими людьми для збереження їхньої української ідентичності відбулася розмова працівниць Інституту Ірини Ключковської та Оксани Горди з гостею. МІОКівці представили найактуальніші освітні проєкти, до яких варто було б залучити педагогів українознавчих освітніх закладів США. Обговорили також перспективні напрями співпраці.

Слід зазначити, що членкині СУА, який є складовою Світової Федерації Українських Жіночих Організацій і з яким МІОК підписав свого часу Меморандум про співпрацю, – часті гості масштабних подій МІОКу.

9 серпня 2021 року відбулася зустріч Ірини Ключковської з Максимом Козицьким, головою Львівської обласної державної адміністрації (ЛОДА). На зустрічі обговорили питання співпраці ЛОДА та її структурних підрозділів, (Департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва та Департаменту освіти і науки) з МІОКом. Голова ЛОДА підтримав ряд ініціатив МІОКу, зокрема про запровадження в Україні Дня Української діаспори.

12 серпня 2021 року гостем МІОКу був відомий дипломат українського походження Зенон Коваль. Це далеко не перша зустріч із діячем української діаспори, представником славної родини Ковалів, яка вписала свою важливу сторінку в боротьбу за незалежність України.

У Львівській політехніці була зустріч Зенона Коваля з академічною громадою, а також він був учасником численних заходів Світового Конґресу Українців, що відбувалися в Університеті.

Пан Коваль має величезний досвід дипломатичної служби. На початку 1990-х років Зенон Коваль як радник активно допомагав першому Надзвичайному і повноважному послу України у Бельгії Володимиру Василенкові відстоювати позицію та інтереси України. Згодом працював керівником дипломатичних представництв у Празі, Ханої, Тунісі та Варшаві. Після анексії Криму та початку війни на Донбасі пан Зенон працював у координаційній групі Комітету з євроінтеграції МЗС ЄС.

На зустрічі ми обговорили питання співпраці. Зенон Коваль висловив готовність ділитися досвідом своєї роботи зі студентами нашого Університету.

16 серпня 2021 року на запрошення кураторки мистецьких проєктів Зоряни Мірус Ірина Ключковська взяла участь у закритті Міжнародної виставки акварелістів «Мерехтіння акварелі» та звернулася до відвідувачів, які вщерть заповнили виставкові зали, зі словом про роль митців діаспори, народних амбасадорів, у поширенні знань про Україну. Адже учасниками цього проєкту були українські художники з різних країн, зокрема Олександра Брикса з Чеської республіки, Ігор Мосійчук з Молдови, Ольга Баклан з Великої Британії, Тетяна Гамрищак з Німеччини та ін.

Як зазначила Зоряна Мірус, кураторка численних мистецьких подій, «Я займаюся промоцією української культури понад двадцять років. І проєкти присвячені акварелі – особливі. Адже акварель – техніка дуже чуттєва, тут не сфальшивиш. А ще вимагає від художника високопрофесійності».

17 серпня 2021 року в МІОКу були особливі люди – українці Росії, з якими Інститут, чи не єдиний в Україні, розвивав глибоку системну співпрацю. За роки було спільно реалізовано чимало різноманітних проєктів, було заплановано багато заходів. Українці Східної діаспори, зокрема громади у РФ, завжди були пріоритетом у діяльності МІОКу, враховуючи потреби, які вони мали у період свого становлення. Однак війна, яку розв’язала Росія проти України, призупинила нашу співпрацю з українцями країни-агресора.

Однак, вивчивши ситуацію, працівники МІОКу дійшли висновку про необхідність розвитку подальших контактів з тими, хто ще готовий ідентифікувати себе з Україною і не боїться співпрацювати.

З метою конфіденційності не називаємо прізвищ наших гостей. З боку МІОКу в зустрічі взяли участь Ірина Ключковська та Оксана П’ятковська, які представили бачення Інституту щодо розвитку взаємин з українськими громадами у РФ. З цього питання МІОК активно співпрацює з Верховною Радою України, а саме з міжфракційним об’єднанням «Світове Українство», яке очолює народний депутат Святослав Юраш.

17 серпня 2021 року відбулася онлайн-нарада керівництва та україністів МІОКу з Оксаною Левицькою, головою СКВОР (Світова Координаційна Виховно-Освітня Рада).

На зустрічі обговорили процедуру нагородження переможців Міжнародного конкурсу для молоді діаспори «Бренд Україна: творимо разом», яке заплановано на 30 серпня цього року. Зазначимо, що СКВОР виступив партнером Конкурсу. Також обговорили перспективи розвитку комунікаційної платформи «Український освітній Всесвіт», а також можливість анкетування освітян з діаспори з метою оптимізації та модернізації функціонування порталу з вивчення української мови як іноземної «Крок до України».У зустрічі взяли участь: Ірина Ключковська, Оксана П’ятковська, Наталя Мартинишин, Олена Мицько.

22 серпня 2021 року. Зустріч з Олею Баклан, українською маляркою з Великої Британії, виявилася напрочуд цікавою. Це була розмова про пошуки професійної, релігійної, національної ідентичності мисткині, про шляхи, які привели до самоусвідомлення її як частини великої української нації. Говорили про причини її виїзду за кордон, труднощі інтеграції у чуже середовище, про можливості професійної реалізації. Не оминули й питання співпраці з українськими громадами в Англії, про успіхи і невдачі української спільноти. І, звичайно, обговорили питання майбутньої співпраці з МІОКом. Розмовляла з гостею Ірина Ключковська

У серпні колектив МІОКу працював над створенням бібліотеки української книги для Українського культурного товариства «Просвіта» (Аргентина), співпрацюючи з видавництвом «Апріорі» та ДП «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ».

Спільно з Центром комунікацій Львівської політехніки створено відеоролики:

  • «Убієнним синам України. Сандармох. МІОК присвячує»;
  • відеопривітання Ларисі Скрипниковій – громадській діячці з нагоди 80-ліття;
  • відеопривітання для Посольства України у Республіці Казахстан з нагоди конференції, присвяченої 30-ій річниці Незалежності України;
  • відеопривітання для учасників ІІ Міжнародного фестивалю української культури «Увесь світ і Україна», творчих колективів діаспори, присвяченого 30-ій річниці Незалежності України.