«САД» колядував на східній Україні: львівські політехніки у складі театру побували у прифронтових містах

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
вертеп студентського театру «САД»

Третій рік поспіль львівська молодь зі Студентського театру «САД» (режисер-постановник – Юлія Бондаренко, викладач Львівської політехніки) разом із очільником Центру студентського капеланства УГКЦ отцем Юрієм Остапюком їздила на Різдвяні свята (5 – 10 січня) на східну Україну. Розповісти про радісну новину – народження Спасителя, поколядувати та повіншувати, виступити з вертепом студенти вирушили в прифронтові міста – Костянтинівку, Мирноград, Соледар та їх околиці, а також у військові частини, госпіталі та на позиції українських воїнів «у полях».

– Ці поїздки стали вже чимось обов’язковим і надважливим. Коли збираємося в дорогу, то відчуття, ніби їдемо до найрідніших людей. Зрештою, так і є, адже ті, хто нас вже знає, чекають зустрічі. Ми гостювали на парафіях УГКЦ у церквах Св. Миколая та Свв. Петра і Павла, побували в сім’ях, які нас приймали і минулі роки. Привітали зі святами наших воїнів – у Покровську заїхали до військового шпиталю, а також на військові позиції, де з колядою не було нікого – для воїнів це стало несподіванкою. Там якраз перебували солдати зі західних областей, тож вони особливо радо нас зустрічали. Для них наша коляда створила особливу домашню атмосферу, – розповів про поїздку отець Юрій. – Коли ми приходимо до наших воїнів зі словом Божим, то відчуваємо їхню спраглість за ним, піднесення і радість, що про них не забувають. Часто нам трапляються люди, для яких наша діяльність стає до певної міри відкриттям і променем надії. Так і цього разу наш виступ вразив водія, який супроводжував наш вертеп на східних теренах. Пан Володимир дуже радів і ділився своїм приємним здивуванням, що в нашій країні все ж є добре вихована українська молодь, із такими цінностями і поглядами на життя.

Львівська молодь провела флеш-моб коляди на вокзалі в Костянтинівці. Для всіх присутніх він став несподіваним – люди з Донецька, Горлівки почали колядувати разом із нашими студентами. А після – дякували, що молодь не боїться їхати до них, говорити про українські традиції.

Подорож колядників продовжилась у Києві. «САД» завітав із вертепом до Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука) та Апостольського нунція в Україні Архиєпископа Клаудіо Ґуджеротті.

– Патріарх Святослав завжди нас радо приймає, запрошує в гості. Цього разу він висловив захоплення нашим колядуванням (ми виконували давні коляди) та концепцією вертепу. Блаженніший запросив залишитися в нього всіх колядників, які приходили, тож у нас була така велика родинна коляда, – наголосив студентський капелан. – Переповненою емоціями була також і гостина в Апостольського нунція. Він працював зі студентами понад тридцять років, то було цікаво поспілкуватися про те, чим живе українське студентство.

вертеп студентського театру «САД» вертеп студентського театру «САД» вертеп студентського театру «САД» вертеп студентського театру «САД» вертеп студентського театру «САД» вертеп студентського театру «САД» вертеп студентського театру «САД»