Риторика в житті журналіста крізь призму театрального мистецтва: студенти-політехніки відвідали театр імені Марії Заньковецької

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з відвідин театру

Старший викладач катедри української мови Ірина Шмілик разом зі студентами-журналістами Інституту права, психології та інноваційної освіти (групи ЖР-21, ЖР-22) упродовж квітневих днів мали можливість переглянути дві прекрасні вистави в Національному драматичному театрі імені Марії Заньковецької: п’єсу «Наталка Полтавка», яка є справжньою класикою української театральної сцени за однойменним твором Івана Котляревського, а також містерію непокори Тернопільського драматичного театру імені Т. Шевченка «Голгофа», присвячену 130 річниці від дня народження Патріарха Йосипа Сліпого.

Під час перегляду «Наталки Полтавки» студенти не лише насолоджувалися сюжетом першого драматичного твору нової української літератури, а й із неймовірним захопленням слухали чудових українських пісень у виконанні заньківчан, а також вкотре змогли переконатися в багатстві рідної мови, наповненої народними прислів’ями і приказками, яка звучала з уст акторів.

Також студенти мали можливість заглибитися в нашу історію, побачити реалістичне й водночас трагічне минуле нашого народу, зануритися в нелегке життя головного героя Йосифа Сліпого крізь призму діяльности української церкви після Другої світової війни. Наприкінці вистави прозвучали оптимістичні слова Владики Володимира: «Якщо Патріарх Йосиф витримав, то і ми сьогодні витримаємо. Щоб дійти до Голгофи, треба перейти хресну дорогу, але після Голгофи завжди є Воскресіння». Саме таке завершення надихнуло глядачів до віри в перемогу, у світле майбутнє нашої Батьківщини.

Фото з відвідин театру Фото з відвідин театру Фото з відвідин театру Фото з відвідин театру