Розвиток міста Лева в руках молоді

Олександр Катанов, студент кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Станіслав Гвоздінський

Станом на сьогодні, активна молодь Львова вражає своїми досягненнями. Мало хто знає, але серед активістів є чимало випускників із Львівської політехніки, які своїми здобутками демонструють високий рівень ерудованості. У кожного студента є можливість розвиватися за межами університету й тут якраз він і може допомогти.

У цьому матеріалі йтиметься про один із можливих шляхів розвитку. Ми поспілкувалися зі студентом Інституту геодезії Станіславом Гвоздінським, який працює в Управлінні молодіжної політики департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради. Він обіймає посаду провідного спеціаліста з питань дитячого та молодіжного дозвілля. Станіслав є студентом 5-го курсу, та свою кар’єру і свій шлях він розпочав раніше.

Саме стіни нашого університету дали йому можливість розвинути в собі ті якості, які зараз допомагають. У кожному інституті існує профбюро, яке дає можливість показати себе студентом дещо з іншого боку. Тут є чимало ділових справ, де ви зможете обрати ту, що вам буде до душі найбільше. Станіслав був головою профбюро, згодом став заступником голови профкомітету Львівської політехніки. За активність його запросили працювати до Львівської міської ради. Суть роботи полягає в розробці та підтримці проєктів, які скеровано на розвиток студентських спільнот. Кінцевий результат його діяльності це програми або проєкти, які мають різні призначення. Це може бути як навчання медіаграмотності підлітків, так і облаштування парків, скверів та дитячих майданчиків.

Діяльність наших студентів у цій структурі доволі різноманітна. До прикладу, щомісяця управління бореться за певні земельні ділянки, які, підпорядкувавши управлінню, можна буде використати для побудови дитячих майданчиків. Кожен організований такий проєкт в управлінні є суспільно висвітлено в ЗМІ.

Якщо аналізувати динаміку останніх 4-х років, то можна спостерігати позитивний приріст охочих допомогти розвиватися місту. Зараз можна також помітити, що в кожному університеті активістів стає дедалі більше, вони мають свіжі ідеї й хочуть творити щось спільними зусиллями. Таке зростання активності зумовлено тим, що молодь зараз керує містом. Усі якісні ідеї, які пропонують студенти, є зреалізовано. «Активісти прагнуть до розвитку свого міста, громади та оточення загалом. Вони завжди погоджуються допомогти. Яка їм з цього вигода? Ну дивіться: якщо активіст себе покаже як людина відповідальна, харизматична й цілеспрямована, то організатори того чи іншого заходу зможуть запросити його як менеджера чи HR-a. Будь-яке волонтерство це і бажання допомогти, і чудова можливість проявити себе», – каже Станіслав Гвоздінський.

Бажання і можливість – головні важелі розвитку не тільки молоді, але й усього навколо. Можливості вам дадуть, головне, щоб у вас було бажання.