Розробник програми «Інтернет речей» у Львівській політехніці Наталія Куба: це шанс на зміни в освіті

Львівський ІТ Кластер
Наталія Куба

Наталія Куба працює керівником відділу навчання і розвитку у SoftServe, входила до робочої групи, яка розробляла бакалаврську програму «Інтернет речей» (Internet of Things) у Національному університеті «Львівська політехніка». Це перша пілотна програма, над якою працювали ІТ-спеціалісти спільно з представниками Університету. Частково експериментальна.

На програмі «Інтернет речей» спеціальності «Комп’ютерні науки» у Львівській політехніці навчається 51 студент. За 4 роки очікують отримати перших спеціалістів в цьому напрямі, на який існує великий попит на ринку праці.

Навчання на програмі є комбінованим, в ньому поєднано як класичні лекції, практичні заняття, так і онлайн-відео, інтерактивне навчання, заняття в офісах ІТ-компаній, екскурсії на цікаві об’єкти тощо.

– У програмі ми маємо можливість постійно урізноманітнювати навчання, додавати заняття. Це інноваційний елемент. Ми використовуємо всі свої знайомства і контакти, аби організувати для студентів цікаві лекції та зустрічі з відомими людьми, даємо студентам можливість повчитися в унікальному, нетиповому форматі для Політехніки. Незабаром матимемо практичний тренінг про те, як працювати з оформленням резюме і як спілкуватися з роботодавцем, – розповідає Наталія Куба.

Вона є автором та викладачем курсу «Командна робота і презентаційні навички». Вважає, що навички правильної комунікації і роботи в команді необхідні кожному:

– На сьогодні є певна кількість компетенцій, які очікує будь-який сучасний роботодавець. Це, зокрема, вміння працювати з цифровими системами і співпрацювати з людьми. Я розробляла програму курсу таким чином, щоб спочатку дати студентам розуміння, що таке комунікаційна компетентність. Як її розвивати і реалізовувати. Ми вчилися розв’язувати конфлікти, дискутувати і слухати, працювали з емоційним інтелектом. Набуті таким чином знання і вміння розвивали в контексті побудови ефективної роботи в команді, удосконалювали навички публічних виступів.

Над розробкою та впровадженням програми «Інтернет речей» працювали кілька місяців понад 40 осіб. За словами учасників робочої групи, створення такої інноваційної програми є шансом запровадити зміни в загальній системі освіти, зробити навчання більш сучасним і цікавим.

– Зміни завжди мають ефект продовження. Інші ВНЗ вже цікавляться програмою і хочуть теж перейняти такий досвід. Важливо зрушити один камінчик, а вже потім можна перебудувати і всю будівлю. Це такий глобальний ефект. В нас зібралася команда людей з таким досвідом, вміннями і цінностями, що не виникало питання навіть «Для чого це?». Це була можливість зробити свій внесок. Програма та її компоненти є доступними, і я готова їх передавати іншим, консультувати і допомагати робити зміни масштабнішими, – каже Наталія Куба.

учасники програми «Інтернет речей»