Розробку львівських політехніків презентували під час Міжнародної спеціалізованої виставки «ЄвроБудЕкспо-2024»

Олена Лукачук, R&D-центр Львівської політехніки
Фото з виставки

З 15 по 17 жовтня 2024 року в Києві проходила Міжнародна спеціалізована виставка «ЄвроБудЕкспо-2024». Захід об’єднав спеціалістів з усіх секторів будівельної промисловості та суміжних з нею галузей: архітекторів, містобудівників, інвесторів, працівників будівельних компаній, комунальних служб, представників центральних органів влади, обласних та районних держадміністрацій, місцевих органів самоврядування, державних і приватних підприємств, міжнародних організацій та фондів.

Для львівських політехніків участь у події стала можливістю продемонструвати власну розробку – унікальну гідрогелеву композицію для вогнетривких склопакетів представникам українського будівельного ринку, проаналізувати конкурентоспроможність своєї продукції, знайти нових партнерів, дійти комерційної згоди, ознайомитися з передовими досягненнями сучасних технологій будівництва.

Розробка колективу під керівництвом професора Інституту хімії та хімічних технологій Сергія Варваренка спрямована на підвищення рівня захисту населення та матеріальних цінностей під час надзвичайних ситуацій, зокрема пожеж різного характеру. Актуальність і розширення сфер використання протипожежного скла з гідрогелевою композицією відповідає сьогоденними викликам, перед якими стоять українці в час війни, та подальшим потребам повоєнної відбудови країни. Переваги її використання однозначні: виготовлено в Україні, відповідає всім стандартам протипожежного захисту, які діють в Україні та світі, має привабливу вартість порівняно з аналогами, наділена широким асортиментом та можливістю реагувати на індивідуальні запити клієнтів.

На думку розробників, технологія виготовлення гідрогелевої композиції для вогнетривких склопакетів є відносно нескладною та з мінімальними логістичними ризиками. Всі компоненти композиції є доступними в Україні за прийнятною ціною, а виготовляти її можуть працівники без спеціальних навиків за умови проходження попереднього інструктажу. Такі особливості дають змогу імплементувати презентовану технологію на будь-якому вітчизняному виробництві скляних конструкцій.

«Проведені випробування на термостійкість вогнетривкого склопакету з гідрогелевою композицією повністю підтвердили нашу концепцію. Тому з упевненістю можу сказати, що технологія є готовою до впровадження на виробництві скляних конструкцій. І може стати для вітчизняного виробника додатковою перевагою. Йдеться про те, що великі замовлення на склопакети з метою їх встановлення у таких інституціях, як, скажімо, заклади охорони здоров’я, школи, університети, офісні центри, аеропорти, торговельно-розважальні комплекси, складські приміщення, можна отримати за наявності віконних конструкцій, які повністю відповідають нормам протипожежного захисту. І хоч вони становлять приблизно 10% від загальної кількості виготовлених для реалізації замовлення склопакетів, та без них виробник не отримає цього замовлення. Тому впровадження цієї технології є внеском у розвиток компанії та запорукою її стабільності навіть у тих кризових умовах, в яких ми зараз живемо», – підкреслив під час панельної дискусії «Вікна, Двері, Безпека», яка проходила в рамках виставки «ЄвроБудЕкспо-2024», професор кафедри органічної хімії Львівської політехніки Сергій Варваренко.

Під час виставки вітчизняні виробники скла та члени Асоціації учасників ринку вікон і фасадів ознайомились із презентованими львівськими політехніками – професором Сергієм Варваренком та доцентом Семеном Хом’яком – зразками вогнетривкого скла, дізналися про особливості виготовлення гідрогелевої композиції та заповнення нею склопакета, переглянули результати випробувань цих склопакетів та їхніх закордонних аналогів на термостійкість, отримали рекомендації щодо практичного застосування пропонованої науковцями технології на виробництві.

«У разі пожежі, при температурі понад 200⁰С, гідрогелевий шар змінює свої властивості та перетворюється на пористий і непрозорий захисний матеріал, що дає змогу конструкції зі скла зберігати цілісність, тобто гарантувати відсутність наскрізних тріщин чи отворів, через які проникають продукти горіння чи полум’я, і теплоізоляційну здатність, тобто перешкоджати передачі теплового випромінювання на простір, що треба захистити», – розповів учасникам виставки доцент кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології Львівської політехніки Семен Хом’як.

Унікальну гідрогелеву композицію для вогнетривких склопакетів розробили в рамках реалізації проєкту «Розробка гідрогелевої композиції для вогнетривких склопакетів та технології її виготовлення», який отримав грантову підтримку Національного фонду досліджень України, і можуть виготовляти у Львівській політехніці.

Участь у виставці відбулася за фінансової, інформаційної та маркетингової підтримки команди R&D-центру Львівської політехніки, зокрема Романа Небесного та Олени Лукачук.

Каталог виставки Каталог виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки