Розпочато прийом заявок до Віртуального інституту перспективних досліджень в Україні

Національний фонд досліджень України
Фрагмент заставки заходу

У тісній співпраці з партнерськими інституціями з України, Європи та США Інститут перспективних досліджень у Берліні (Wissenschaftskolleg) започаткував ініціативу, спрямовану на підтримку українських науковців у їхніх зусиллях щодо заснування Інституту перспективних досліджень у Києві. Повномасштабна інституційна діяльність в Україні стане можливою лише після завершення війни, але вже у вересні 2023 року Віртуальний український інститут перспективних досліджень (VUIAS) розпочне свою діяльність і прийме першу міждисциплінарну групу стипендіатів.

VUIAS надаватиме стипендії українським науковцям, координуватиме їх для формування віртуальної спільноти, організовуватиме для них колоквіуми та інші віртуальні та гібридні заходи, налагоджуватиме зв’язки з відповідними колегами та академічними установами на міжнародному рівні, а також надаватиме такі послуги, як доступ до бібліотек та допомога у перекладі та публікації робіт.

Перша група у 2023/2024 навчальному році складатиметься з орієнтовно чотирнадцяти стипендіатів. VUIAS надає два види стипендій:

  • стипендії VUIAS в Україні, які надає Інститут Wissenschaftskolleg науковцям, що працюють в університетах і науково-дослідних інститутах України та проживають в Україні;
  • стипендії VUIAS для вчених за кордоном, які фінансують, відбирають та приймають вісім провідних світових інститутів перспективних досліджень, що розташовані в Європі та США.

Це оголошення про прийом заявок на шість стипендій VUIAS в Україні на 2023/2024 навчальний рік.

Стипендії VUIAS в Україні надаватимуться науковцям, які проживають в Україні та працюють в українських університетах та науково-дослідних інститутах, на десять місяців (з вересня 2023 до червня 2024 року). Стипендіати залишатимуться у своїх інститутах і отримуватимуть стипендії там.

Розмір стипендій VUIAS в Україні становить 500 євро на місяць для постдокторів і 1000 євро на місяць для професорів.

Крайній термін подання заявок – 25 червня 2023 року.

Докладніше – на сайті Національного фонду досліджень України.