Роз’яснення щодо державного гранту: що потрібно знати вступникам

Роксолана Семчишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
студент

Державний грант на здобуття вищої освіти — це форма підтримки з боку держави громадян, які здобувають вищу освіту. Головною особливістю такого гранту є його цільове призначення: кошти можна використовувати виключно на оплату навчання в закладах освіти, з якими укладено відповідні угоди. Використання цих коштів для інших потреб або їх переведення в готівку неможливе.

Державний грант є безповоротною допомогою, що означає відсутність будь-яких зобов’язань для отримувачів, як-от відпрацювання після завершення навчання.

Хто може отримати державні гранти?

Отримати державні гранти можуть здобувачі вищої освіти, які:

  • відповідають критеріям, визначеним Міністерством освіти і науки України (МОН);
  • є студентами закладів освіти, які уклали угоду з МОН про участь в експериментальному проєкті з надання державних грантів;
  • подали заяву на отримання гранту та виконали всі процедури, передбачені процесом відбору.

Для того щоб претендувати на державний грант у 2024 році, студенти мають відповідати таким вимогам:

  • Вступ на перший рік навчання: здобувачі повинні вперше вступити на перший рік навчання для здобуття освітнього ступеня бакалавра або магістра медичного, фармацевтичного чи ветеринарного спрямування за денною або дуальною формою навчання.
  • Конкурсний відбір: зарахування на навчання має відбутися за результатами конкурсного відбору з урахуванням результатів зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) або інших форм оцінювання. Зокрема, для грантів першого рівня потрібно набрати не менш як 150 балів з двох предметів, для грантів другого рівня — не менш як 170 балів.
  • Фінансові зобов’язання: студенти повинні бути зараховані на навчання, фінансоване за кошти фізичних або юридичних осіб, які взяли на себе фінансові зобов’язання щодо оплати навчання.
  • Початок навчання: здобувачі повинні розпочати навчання згідно з графіком освітнього процесу.

Здобувачі вищої освіти першого року навчання можуть подати заяву на отримання державного гранту через особистий електронний кабінет вступника в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. Подання заяв триватиме від 5 вересня до 31 жовтня 2024 року.

За матеріалами сайту Освіта.UA.