Ресурсний центр Університету для осіб з особливими потребами організував навчання незрячої першокласниці

Ресурсний центр для осіб з особливими потребами
Герб Львівської політехніки

Інклюзивна освітня команда, що працює в Ресурсному центрі освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Львівської політехніки, підготувала й організувала навчання повністю незрячої першокласниці Діани в одній з львівських шкіл. Це перший у Львові випадок інклюзії незрячої дитини, попередні рази працівники Центру готували інклюзивне навчання таких школярів у Дніпропетровській, Миколаївській, Рівненській областях.

Діана, яка розпочала навчання у львівській гімназії № 34 імені Андрея Шептицького, отримала комплект підручників брайлем, спеціально для неї волонтери озвучили низку англомовних книг, а працівники Центру передали брайлівську друкарську машинку, озвучені калькулятори, рельєфну мапу України і серію інших необхідних для навчання методичних матеріалів. Окрім того, тривало навчання вчителя гімназії № 34 та його асистента. Здійснювали таке навчання працівники Ресурсного центру спільно із психологом та іншими педагогічними працівниками.

Поступово інклюзія незрячих дітей у масових школах України стає нормою. Прикро, що наразі знаннями і технічними засобами ці школи всієї України забезпечують лише львів’яни. Але сподіватимемося, що Львівській політехніці вдасться започаткувати курси для педагогів і поширити розроблену і життєспроможну українську модель інклюзивного навчання незрячих дітей в усі куточки нашої держави.

Відеосюжет «Особливі школярі йдуть у звичайні школи»