Рекомендації щодо реформ із впровадження відкритої науки та оцінювання наукової діяльності в Україні

Олександр Березко, координатор проєкту Open4UA
Recommendations for the Open Science and Research Assessment reforms in Ukraine

Консорціум проєкту «Відкрита наука для української системи вищої освіти» (Open4UA), який має на меті сприяти зростанню знаннєвої економіки України для її відновлення шляхом реформування системи вищої освіти, радий оприлюднити свої перші рекомендації. 

Цей звіт містить огляд та рекомендації для української наукової спільноти щодо відкритої науки та оцінювання досліджень. Він починається з картування практик відкритої науки та реформ із вдосконалення оцінювання наукової діяльності серед організацій-партнерів проєкту Open4UA. Далі він підсумовує зміст і висновки трьох навчальних семінарів, проведених у Делфтському технічному університеті, Вільному університеті Брюсселя та Люблянському університеті, відповідно. Насамкінець, звіт містить рекомендації на національному, інституційному та індивідуальному рівнях для українських законодавців, фундаторів науки, закладів вищої освіти та науково-дослідних установ.

Повна версія звіту доступна у відкритому доступі на Zenodo:

Dahle, S., & Berezko, O. (2024). Recommendations for the Open Science and Research Assessment reforms in Ukraine (1.1.5). Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.11203590