Реформа української IT-освіти: презентовано проєкт співпраці бізнесу та університетів

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Фото з презентації

14 грудня 2021 року за участю Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета відбулася пресконференція щодо запуску масштабної колаборації IT-бізнесу й освіти. Під час заходу було оголошено, що впродовж 2022 року в більш ніж 50 українських університетах буде впроваджено навчальний курс з підприємництва у сфері інформаційних технологій «Створення і розвиток IT-продуктів».

Запуск курсу, що навчить 60 тисяч студентів створювати цифрові продукти, відбувається у межах комплексної реформи IT-освіти, ініційованої цього року Міністерством освіти і науки у співпраці з Міністерством цифрової трансформації.

Для створення курсу було проведено консультації з понад 150 представниками ІТ-індустрії, 100 профільними експертами та 33 бізнес-асоціаціями, IT-кластерами та компаніями, закладами освіти.

За підсумками проведеної роботи, серед іншого, було виявлено такі проблеми підготовки IT-фахівців у системі вищої освіти:

  • кількість ІТ-фахівців, які виходять на ринок праці, значно поступається попиту на таких фахівців, і з часом ця тенденція зростатиме;
  • випускники закладів вищої, фахової передвищої та професійно-технічної освіти забезпечують близько 24 тисяч фахівців щорічно при потребі у загальній кількості до 50 тисяч;
  • значна частка випускників всіх рівнів не потрапляє на ринок праці через відірваність освітніх програм від ринкових потреб.

Для поліпшення ситуації Міністерство освіти і науки України передбачило такі першочергові кроки:

  • затвердження Порядку визнання у вищій та фаховій передвищій освіті результатів навчання, здобутих шляхом неформальної та/або інформальної освіти (на якісних курсах та програмах);
  • внесення нормативних змін для спрощення залучення іноземних викладачів та IT-практиків до викладання в українських закладах освіти; залучення фахових іноземних викладачів-практиків є одним з пріоритетів Фонду Президента України;
  • реалізація інформаційної кампанії стосовно можливостей державно-приватного партнерства, дуальної освіти, співпраці з бізнесом у сфері вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) освіти; для підготовки інформаційних матеріалів щодо можливостей співпраці між закладами освіти та бізнесом будуть використані результати опитувань закладів вищої та фахової передвищої освіти.

Партнерами проєкту стали Міністерство освіти і науки та Міністерство цифрової трансформації. У межах співпраці запущено масштабну освітню ініціативу, яку розробили в Product IT Foundation for Education (PFE) – громадській організації, створеній IT-компанією Genesis та представниками фонду Horizon Capital і Київської школи економіки.

Передбачено, що впродовж наступних п’яти років 60 тисяч українських студентів вивчатимуть основи продуктового IT. За приблизними підрахунками PFE, одна людина у продуктовому IT генерує в 76 разів більше доходу, ніж середньостатистична працезайнята особа в Україні. Навіть якщо 1% студентів, які опанують курс, почнуть кар’єру в продуктових компаніях або заснують власний стартап, це згенерує мільярди гривень в економіку через додаткову вартість цифрових продуктів.