Привітання ректора Львівської політехніки з нагоди 30-ліття Незалежності України

Юрій Бобало, ректор Львівської політехніки
Юрій Бобало, ректор Львівської політехніки

Дорогі політехніки!

Святкуючи День Незалежності України, ми щороку згадуємо пройдений шлях, аналізуємо різні рішення наших державників, часто нарікаємо, що недостатньо чи не так зроблено, мріємо, яким могло би бути наше життя і наша країна, якби… Та далеко не завжди говоримо про свою роль у формуванні нашої держави, про те, які наші рішення, поведінка, рівень відповідальності вплинули на те, як впродовж тридцяти років розвивалася Україна.

Ці три десятиліття насправді мали колосальний трансформаційний вплив на кожного з нас, починаючи від усвідомлення унікальності і важливості України на світовій арені ― до розуміння, що за нас ніхто нічого не зробить. Три революції ― студентська Революція на граніті, що стала рішучим кроком до проголошення Незалежності, Помаранчева революція і Революція Гідності, яка продемонструвала, як ми здатні єднатися задля спільної ідеї, ― викристалізували усвідомлення того, наскільки важлива дія кожного. Пригадуєте: «я ― крапля в океані», «в кожній краплі ― сила океану»? Як це відчуття власної відповідальності мотивувало багатьох до героїзму ― вирушити на захист держави спершу до Києва на Майдан Незалежності, а потім на Донбас у найгарячіші місця військових дій російсько-української війни, яка роз’їдає нашу країну вже сім років!

Тридцять років Незалежності України змінили і Львівську політехніку. Ми переживали різні часи, не завжди все вдавалося так, як планували, та завжди у фокусі наших рішень були передовсім інтереси студентів і працівників. Наш Університет постійно перебував і перебуває в епіцентрі державотворчих процесів: політехніки різних поколінь виборювали здобуття суверенності держави та право вільно називатися українцями. Багато політехніків сьогодні, жертвуючи своїм життям і здоров’ям, обстоюють цілісність України на східних фронтах, а також щоденною відданою працею докладаються до розбудови країни.

Бажаю Вам відчути, наскільки потужним і рушійним може стати вчасно прийняте мудре рішення, готовність зробити обдуманий крок і за жодних обставин не йти на компроміси з власним сумлінням. Якими важливими є щоденні старання та праця, і як, дбаючи про добробут свого народу, ми забезпечуємо успішне майбутнє своїм найріднішим.

Слава Україні! Героям слава!
 

З повагою ― Юрій Бобало,
ректор Національного університету
«Львівська політехніка»