«Приємно, коли твої успіхи помічають»: студентка ІКНІ про перемогу в конкурсі на здобуття індивідуальних стипендій

Роксолана Семчишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Софія Кобрин

Софія Кобрин – переможниця конкурсу від Благодійного фонду «Кларіна» та Центру соціальних історій (США), що навчається на четвертому курсі Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій, – розповіла про свої досягнення в навчанні та враження від студентського життя у Львівській політехніці.

– Розкажіть про спеціальність, на якій ви навчаєтесь.

– Ще зі школи я мала неабияку цікавість до вивчення української та іноземних мов. Вирішила це захоплення поєднати з новітніми технологіями і врешті чотири роки тому обрала для себе спеціальність «прикладна лінгвістика» в Національному університеті «Львівська політехніка». Мені подобається, що цей напрям не зосереджений лише на гуманітарних предметах, а паралельно охоплює вивчення математики, мов програмування та інших компʼютерних інструментів для роботи з мовним матеріалом. Завдяки цьому можна знайти здобутим знанням сучасне та практичне застосування під час пошуку роботи.

– Які події з університетського життя запам’яталися вам найбільше?

– За три роки онлайн-навчання цікавого мало що пригадаю, зате тиждень тому я повернулася з короткострокового «Еразмусу». Це був двотижневий обмін в університеті Італії, який точно став одним з найкращих спогадів за всі мої студентські роки. Там я знайшла багацько нових друзів з різних куточків світу, дізналася більше про культуру й звичаї іншої країни, набула досвіду навчання в закордонному університеті та що не менш важливо – мала можливість попрактикувати свою англійську. Мені як філологові було дуже цінно побувати в такому середовищі. До того ж це також стало доброю нагодою розказати іноземцям більше про Україну, нагадати про вкрай важливі для нас питання і навіть дати кілька уроків української. Якби мене зараз запитали, чи повторила б я це знову, моя відповідь однозначно була б «ТАК».

– Чи було важливо для вас перемогти в конкурсі на здобуття індивідуальної стипендії від Благодійного фонду «Кларіна» та Центру соціальних історій (США)?

– Насамперед стипендія неабияк мотивує мене продовжувати навчання та заохочує старатися, щоб досягати високих академічних результатів. Приємно, коли твої успіхи помічають, та ще приємніше, коли за твої досягнення тобі готові надати фінансову підтримку. У такий спосіб я можу побачити плоди своєї наполегливої праці й розумію, що ці старання були недаремні.

– Якими лайфхаками в навчанні можете поділитися з майбутнім студентством?

– Навчання – сам собою непростий шлях, а особливо коли поєднуєш його ще з волонтерською та громадською діяльністю. Однак чітке бачення цілей, правильно розставлені пріоритети та навички керування часом – мої три кити в успішному навчанні.

– Чи більш вмотивоване студентство до навчання завдяки здобуттю індивідуальної стипендії?

– Авжеж, так. Спортсмен матиме більше мотивації та наснаги бігти, якщо знає, що попереду його чекає фініш, тобто перемога, визнання та досягнення цілі. Так і студент більш вмотивований, якщо за свої старання має змогу здобути визнання у формі фінансової підтримки, тому що знає, заради чого він «біжить». До того ж стипендія може стати значною допомогою для професійного й особистісного зростання. Тому сподіваюся, що в найближчому майбутньому університет зможе сприяти ще більшій підтримці обдарованих студентів.

– Які професійні амбіції ви маєте після закінчення університету?

– Насправді складно загадувати наперед, але хочеться набратись якнайбільше цікавого та, можливо, навіть закордонного досвіду, щоб мати змогу працювати для розвитку рідної України. Якщо говорити про сферу діяльності, то планую поєднати професійні знання мов з тим, до чого лежить душа, – молодіжною роботою.