При Центрі міжнародної освіти Львівської політехніки діє студентський осередок Buddy System

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Студентський осередок Buddy System

Основне завдання цього осередку – допомога студентам-іноземцям Львівської політехніки в адаптуванні в новому для них середовищі, подоланні мовного бар’єру, а також соціальне та психологічне консультування.

Як розповіла координаторка міжнародних програм Центру міжнародної освіти Христина Барвінська, ідея створити такий осередок визріла під час тренінгів, який торік у Києві організували представники Erazmus Students Network Ukraine:

– Там я познайомилася з нашою студенткою Інституту адміністрування та післядипломної освіти, яка паралельно навчається в університеті Нідерландів, Яною Куриляк. Коли дівчина свого часу приїхала на закордонне навчання, то скористалася послугами цієї програми, отож розуміє потребу аналогічного осередку у нас. І ось у жовтні цього року нам вдалося започаткувати у Львівській політехніці осередок Buddy System. Його очолила Яна Куриляк, її заступницею стала Юлія Стойко з Інституту хімії та хімічних технологій, а я – координаторкою.

Спершу треба було знайти волонтерів з-поміж наших студентів, які добре знають англійську мову, адже їхня діяльність полягає у спілкуванні з іноземцями, які щойно вступили до Політехніки і ще не встигли вивчити українську. Таким чином в осередку почали працювати 15 волонтерів. Вони успішно організували перші зустрічі, день іноземного студента, провели приїжджим екскурсії по Львову. У найближчих намірах – організовувати дні країн, з яких ці студенти приїхали: Конго, В’єтнаму, Єгипту, Ірану тощо… А велика ціль – членство в організації ESN, яка успішно діє в багатьох європейських країнах: Німеччині, Іспанії, Італії.

Наразі ESN в Україні має лише одне представництво – у Києві. Є претенденти на членство у Чернівцях, адже їхній осередок уже виконав певні підготовчі етапи.

Наразі ж наші студенти охоче спілкуються зі своїми колегами з інших країн, які обрали для навчання Львівську політехніку, й допомагають їм якомога швидше адаптуватися у новому середовищі.

Христина Барвінська Студентський осередок Buddy System