Професору Львівської політехніки Зенону Готрі сьогодні виповнилось би 80 років

Кафедра електронної інженерії Львівської політехніки
Зенон Готра

20 червня 2022 року видатному вченому, відомому фахівцю у галузі технології елементів та пристроїв електронної техніки, завідувачу кафедри електронних приладів Національного університету «Львівська політехніка», професору Зенону Готрі виповнилось би 80 років від дня народження.

Народився Зенон Юрійович 20 червня 1942 року в місті Львові. У 1966 році закінчив електрофізичний факультет Львівського політехнічного інституту за спеціальністю «Напівпровідникові прилади». У 1972-му захистив дисертацію «Розробка високонадійних тонкоплівкових конденсаторів мікросхем» і здобув науковий ступінь кандидата технічних наук. 1981 року захистив у Ленінграді докторську дисертацію «Розробка мікроелектронних високоінформативних перетворювачів для бортових систем», а в 1984 році став професором.

У 1979–2021 роках був завідувачем кафедри електронних приладів Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки Національного університету «Львівська політехніка».

Вся наукова і трудова діяльність Зенона Юрійовича пов’язана з Аlma mater, де він пройшов довгий шлях від студента до завідувача кафедри та почесного професора Національного університету «Львівська політехніка».

Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Почесний професор Національного університету «Львівська політехніка», Doktor Gonoris Causa Politechniki Lubelskiej (Польща), Почесний професор Вінницького національного технічного університету, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, член Академії інженерних наук України, Міжнародної термоелектричної академії, Вищої школи прикладної радіоелектроніки.

Був автором понад 900 наукових праць. Видав 63 монографії, підручники і навчальні посібники. Під його керівництвом підготовлено 15 докторів і 42 кандидати наук для України, Польщі, Угорщини, Монголії, Сирії.

Зенон Юрійович був членом низки міжнародних наукових товариств, комітетів, конференцій, симпозіумів, семінарів у напрямі створення нових елементів та пристроїв інтегральної електроніки та оптики: МТМ, СОЕ, ІЕЕ, SPIE та інших – в Україні, Польщі, Німеччині, Румунії, Росії, США. Член кількох міжнародних наукових об’єднань: ІЕЕ (Англія), SPIE (США), Електриків та сенсорної техніки (Польща) тощо. Член редколегій журналів «Технічні вісті», Ukrainian Journal of Physical Optics, Optoelectronic Information-Power Technologies, вісників Національного університету «Львівська політехніка» серій «Електроніка», «Радіоелектроніка та телекомунікації» та інших.

Варто підкреслити, що Зенон Готра був людиною з природним почуттям такту і вмінням спілкуватися з людьми та ефективно керувати колективом. Він був не тільки мудрим керівником, проникливим науковцем, а й добрим другом, порадником для колег і наставником для молоді.

Життєвий шлях Зенона Юрійовича був сповнений численними перемогами і здобутками, він став взірцем для поколінь його учнів, зразком для наслідування молодших колег.

Вже минуло півтора року, як його немає серед нас. Однак, будучи талановитим науковцем, Зенон Готра залишив після себе гарний спадок для нащадків – науковий і творчий доробок та теплі спогади про нього.

Світла пам’ять про Зенона Юрійовича Готру назавжди залишиться в серцях тих, хто знав його та працював разом з ним.


З великою повагою

колектив кафедри електронної інженерії
Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки
Національного університету «Львівська політехніка»