Професорки кафедри ТПК виступили на конференції в рамках засідання Українсько-польського Клубу конституціоналістів

Кафедра теорії права та конституціоналізму Львівської політехніки
Фото з конференції

6–8 листопада 2023 року в місті Жешув (Польща) відбулося чергове щорічне засідання Українсько-польського Клубу конституціоналістів – професійної міждержавної спільноти вчених у сфері конституційного права (представників закладів вищої освіти України та Польщі), заснованої ще 20 років тому. Цьогорічним засіданням у Жешуві Клуб конституціоналістів відновив спільну наукову співпрацю та конференційну діяльність, перервану пандемією COVID-19 та повномасштабним вторгненням рф в Україну у 2022 році.

У рамках засідання Клубу конституціоналістів у змішаному форматі відбулася міжнародна наукова конференція «Конституційно-правові наслідки вступу України до Європейського Союзу та НАТО», під час якої з доповідями виступили професорки кафедри теорії права та конституціоналізму Інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка» Мирослава Сірант («Про необхідність конституційно-правового забезпечення повернення українських громадян на Батьківщину», у співавторстві) та Ірина Софінська («Особа та (не)зворотність євроінтеграційного вибору України: громадянство, вимушена міграція та свобода пересування»). Також із доповідями виступили науковці з університетів Києва, Львова, Одеси і Харкова.

Значний інтерес для українських учасників конференції з огляду на рекомендацію Комісії ЄС розпочати з Україною переговори про набуття членства (оголошеної власне 8 листопада 2023 року) викликали доповіді польських науковців з Варшави, Ґданська, Жешува, Зельоної Ґури, Лодзі, Торуня.

Наступне засідання Клубу конституціоналістів заплановане на осінь 2024 року в Україні.

Фото з конференції Фото з конференції