Професорка кафедри ФАЗХ вдруге отримала грант від Словацької Республіки на наукові дослідження

Кафедра фізичної, аналітичної та загальної хімії Львівської політехніки
Виконавці проєкту

Професорка кафедри фізичної, аналітичної та загальної хімії Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки Оксана Макота вдруге отримала грант від Словацької Республіки на наукові дослідження. Тепер вона є керівницею міжнародного проєкту № 09103-03-V01-00108, фінансування якого здійснюється Європейським Союзом через Управління дослідженнями та інноваціями (VAIA). Спільно з науковцями Інституту геотехніки Словацької академії наук (м. Кошице) Мирославою Вачлавіковою та Інною Мельник професорка Макота працює над створенням ZnO нанокаталізаторів і вивчення їхньої фотокаталітичної активності в розкладі хінолонового антибіотика офлоксацину.

Фотокаталіз належить до екологічно-безпечних методів хімії, його розглядають як ефективний метод вилучення антибіотиків зі стічних і ґрунтових вод завдяки своїй простій конструкції, високій швидкості мінералізації антибіотиків, відсутності появи вторинних забрудників та низькій вартості. Завдяки нетоксичній природі, простоті приготування та високій фоточутливості нанокаталізатори на основі напівпровідника, оксиду цинку (ZnO), є перспективними фотокаталізаторами для розкладу широкого спектра антибіотиків.

Результати, одержані під час виконання цього проєкту, дадуть важливу інформацію про перспективи розвитку ефективних нанофотокаталізаторів детоксикації антибіотиків і стануть основою для розвитку міжнародної співпраці між Інститутом геотехніки Словацької академії наук та Національним університетом «Львівська політехніка».

Виконавці проєкту Виконавці проєкту