Професорка кафедри ФАЗХ отримала грант від Словацької Республіки на наукові дослідження

Кафедра фізичної, аналітичної та загальної хімії
Оксана Макота

Професорка кафедри фізичної, аналітичної та загальної хімії Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки Оксана Макота здобула грант на наукові дослідження Національної стипендіальної програми Словацької Республіки.

Роботу в проєкті Оксана Макота розпочала в Кошице на другий день війни в Україні, хоча планувала інакше. Спільно з науковцями Інституту геотехніки Словацької академії наук Мирославою Вачлавіковою та Інною Мельник було розроблено ефективні каталізатори очищення води від хінолінових антибіотиків. Такі антибіотики слабо метаболізують і можуть легко токсикувати як поверхневі, так і ґрунтові води, спричиняючи хронічні захворювання у людей і тварин внаслідок зростання антибактеріальної резистентності в їхніх організмах. Ці субстанції стали типовими органічними хімічними забруднювачами навколишнього середовища та води, що кардинально загрожує здоров’ю людей.

Одержані результати та їхній детальний аналіз нададуть не лише важливу інформацію про застосування фотокаталітичних систем для розкладу забруднювачів води, а й стануть основою для розвитку нового напрямку наукових досліджень на кафедрі фізичної, аналітичної та загальної хімії ІХХТ і розвитку міжнародної співпраці між Інститутом геотехніки Словацької академії наук та Національним університетом «Львівська політехніка».

Оксана Макота Оксана Макота Оксана Макота з колегою Оксана Макота з колегою