Професорка і студентки ІППО взяли участь у Літній школі «Про верховенство права» у Сопоті (Польща)

Олександра Ливицька, студентка четвертого курсу факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка
Фото з Літньої школи

«Про верховенство права: Що таке ЄС? Аналіз значення статті 2 ДЄС: Обмін досвідом» — тема школи, яку організували Університет SWPS, Центр міжнародної освіти Львівської політехніки та інші партнери ERUA у місті Сопоті (Польща). До заходу долучилася професорка кафедри цивільного права та процесу Інституту права, психології та інноваційної освіти Оксана Баїк разом зі студентками — Анастасією Алієвою, Софією Кадай, Тетяною Скоропад і Дарією Субботіною.

Навчання тривало впродовж тижня і було надзвичайно насичене цікавими відкритими лекційними та практичними заняттями. Учасники обговорювали актуальні питання, зустрічалися з видатними польськими правниками, брали участь в екскурсіях, заводили нові знайомства, а також мали можливість постійно спілкуватись англійською мовою зі студентами та викладачами з країн Європейського Союзу. У позанавчальний час вони насолоджувалися дозвіллям у чудовому місті на узбережжі Балтійського моря.

Учасники Літньої школи прослухали цікаві лекції, які для них підготували, зокрема, професор європейського права Нового університету Любляни (Словенія) Матей Авбель на тему «Плюралізм як фундаментальна цінність Європейського Союзу», професорка порівняльного конституційного права та прав людини Вроцлавського університету (Польща) Анна Следзінська-Сімон«Рівність як фундаментальна цінність у Європейському Союзі», а також професор з Ізраїлю Ассаф Мейдані«До комунального лібералізму у світі розділених демократій» та інші.

Також був організований візит до Європейського центру солідарності у Ґданську — музею, присвяченого історії польської профспілки та руху громадянського опору «Солідарність», де відбулася зустріч зі свідками цього руху.

На окрему увагу заслуговує зустріч учасників школи з міністром юстиції та генеральним прокурором Польщі, професором Адамом Боднаром, який прочитав лекцію «Толерантність і недискримінація — вплив цінностей ЄС на польське законодавство», після чого відбулося не менш цікаве обговорення цієї теми.

На учасників з України справило позитивне враження відвідування Музею Другої світової війни у Ґданську, де експозиції розміщені у просторих тематичних залах. Там вони також переглянули демонстраційні фільми, присвячені подіям того часу.

Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи