Професор Михайло Семерак про аварію на Чорнобильській АЕС та нову ядерну загрозу від росії

За матеріалами сайту «ПравдаТУТ»
Михайло Семерак

36-і роковини аварія на Чорнобильській АЕС. Тоді, у 1986-му, всьому світу загрожувала величезна небезпека через витік радіації. Але завдяки діям рятувальників глобальних наслідків вдалося уникнути. Хоча радіоактивна хмара все ж накрила частину Європи.

На атомній електростанції встановили спеціальний «саркофаг», який заблокував розповсюдження небезпечного випромінювання. Однак цьогоріч, незважаючи на усі ризики, рашисти під час наступу на ЧАЕС на початку війни бомбардували цю територію, що знову підвищило рівень ядерної небезпеки.

– Це була велика біда, бо ми її відчуваємо зараз і будемо відчувати. І от відчули навіть загарбники російські, які захопили в тому місяці Чорнобильську АЕС, зараз вони приїхали додому з великою дозою радіації і, мабуть, багато з них вже відійшли в інший світ, – пояснює завідувач кафедри теплоенергетики, теплових та атомних електростанцій Національного університету «Львівська політехніка», доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Михайло Семерак.

Наприкінці березня російській війська покинули Чорнобильську зону. Зараз експерти мають визначити шкоду, яку завдали дії загарбників. Не варто забувати й про ще один факт бомбардування Запорізької АЕС, який трапився 4 березня. Ця станція зараз є найбільшою діючою у Європі. І вона окупована ворогом. Тоді теж була загроза пошкодження атомних реакторів, там їх аж шість. Вони складаються з подібних тепловиділяючих збірок, які утворені з трубочок товщиною з олівець, що наповнені ураном у сталевій оболонці. За найгіршого сценарію наслідки дестабілізації цієї системи могли би бути фатальними.

– Скажімо, в Чорнобилі отакі стержні поплавилися, їх було багато, а по вазі це було 180 тонн. Вони розплавилися, утворили велику масу і могли створити так звану критичну масу, після якої може бути атомний вибух, – зазначає Михайло Семерак.

Зараз протиаварійні системи діють таким чином, що ці збірки відразу охолоджуються великою кількістю води, що дає змогу запобігти жахливим наслідкам. Також і самі реактори добре захищені, запевняє Михайло Семерак:

– Реактор захищений оболонкою і, як ми знаємо, ті ракети попадають і застрягають в землі та будинках, вони не можуть пробити реактор, бо він має 20 см сталі.

Фахівці припускають, що російські війська захоплюють українські АЕС не лише щоб мати важіль тиску на керівництво нашої держави, але й щоб безпосередньо використовувати їх у свої цілях.

– Вони взяли вже Запорізьку АЕС, хочуть взяти Південно-Українську АЕС, об’єднати їх і струм з тих двох станцій пустити на Крим. Це є їхня основна задача. Так вони собі думають, якщо ми, звичайно, їм у цьому не перешкодимо, – додає Михайло Семерак.

Додамо, що представники Міжнародного агентства з атомної енергії у роковини трагедії навідалися до Чорнобильської АЕС і заявили, що попри дії загарбників рівень радіації наразі перебуває в межах норми.