Професор Львівської політехніки Ян Генрик Розен – автор розписів Вірменського собору

Музей історії Львівської політехніки
Ян Генрик Розен

Ян Генрик Розен (1891, Варшава, Польща – 1982, Арлінгтон, США) – художник і майстер сакрального живопису, що виконував фрески, ескізи вітражів, а також станковий живопис. У міжвоєнний період жив і працював у Львові.

У 1925–1929 роках на запрошення вірменського архієпископа взяв участь у живописному оздобленні Вірменського собору у Львові, який на той час перебував на стадії перебудови.

У 1930 році Розена запрошено на викладацьку роботу до Львівської політехніки, спочатку на посаду професора кафедри рисунку та декоративного живопису загального факультету, а з 1931 року – завідувача цієї кафедри. Також викладав рисунок на архітектурному факультеті.

У львівський період з 1926 до 1934 року проживав на вул. Котляревського у будинку № 37, збудованому архітектором і професором Львівської політехніки Яном Баґенським. У 1937 році на запрошення польського дипломата Розен виїхав до США, де надалі жив і творив.

Серед відомих робіт Яна Генрика Розена: фрески у костелі кармеліток босих і в каплиці палацу католицького архієпископа у Львові, фрески в каплиці семінарії у Перемишлі, образи в каплиці літньої резиденції Папи Римського, образи, фрески та мозаїки англіканських і католицьких соборів у США.

Ян Генрик Розен з колегами Ян Генрик Розен Роботи Яна Генрика Розена Роботи Яна Генрика Розена Роботи Яна Генрика Розена Роботи Яна Генрика Розена Роботи Яна Генрика Розена