Професор Ірина Фаріон зініціювала інтерактивний курс з культури української мови на персональному youtube-каналі

Катедра української мови Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Професор катедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Фаріон зініціювала авторський інтерактивний курс з культури української мови на персональному youtube-каналі Студія Фаріон.

Як зазначила науковець, агресивна війна РФ проти України 2014 року і повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року має світоглядово-ідеологічне підґрунтя, визначальна і полярна вісь якого мова – язик. З огляду на це, необхідно різними способами протистояти ослабленню державного статусу української мови в Україні в час національно-визвольної війни та віднаходити обґрунтовані методичні прийоми вивчення української мови як чинника національної безпеки та осі нашої ідентичности, а не банального засобу спілкування.

Пропонований авторський курс – це:

  • по-перше, вивчення культури української мови в історичному націєцентричному та персоналістичному контексті;
  • по-друге, крізь призму лексико-семантичних і граматичних категорій на всіх мовних рівнях як структурно-семантичного кордону в супротиві до московської мови;
  • по-третє, формування світоглядово-розмовного складника курсу на основі перегляду авторських телепрограм Ірини Фаріон «Велич особистости» (160 студій) та «Гену українців» (85 студій) та опрацювання низки наукових і публіцистичних статей соціолінгвістичної проблематики.

Мета курсу двомісячного курсу (16 годин): формування національної мовної свідомости й засвоєння визначальних норм культури українського мовлення на всіх мовних рівнях в історичній динаміці.