Професійна журналістика – це складна справа: до студентів кафедри ЖЗМК завітала гостя з Одеси

Кафедра журналістики та засобів масової комунікації
Заставка до матеріалу

На лекцію з «Організації роботи редакції і праці журналіста» завітала гостя – журналістка Віра Запорожець з міста Одеса, яка працює у судовій журналістиці, а зараз навчається на другому курсі магістратури на кафедрі соціології та соціальної роботи в Національному університеті «Львівська політехніка». Її творчий та професійний шлях складний і одночасно цікавий, адже:

  • брала участь у розслідуванні події в Одесі 2 травня 2014 року;
  • робила фільм про Чорноморську виправну колонією;
  • виявила диверсантів, яких готували у Ростовській області;
  • також працювала в програмі «АБЗАЦ» на Новому каналі тощо.

«Не бути в полі – це найболючіше для журналіста, ви маєте працювати разом в команді, робити так, щоб ніхто не домінував», – каже журналістка. Робота в команді – це завжди складно, але водночас надзвичайно цікаво та захоплююче. Це можливість зробити те, що поодинці не вдасться. Звичайно, велика компанія людей не може обійтись без розбіжностей в думках та поглядах і це, напевне, найбільша складність – дійти до єдиної думки, але, все ж, це можливо. Як каже Віра, «щоб бути в професії, потрібно мати цікавість та доброту до світу, людей» – і це є основою професійної журналістики. Але, все ж таки, для того, щоб досягати успіхів у будь-якій справі, потрібно мати мотивацію, а найкращими тренерами для цього є люди, які постійно перебувають у журналістському полі (робочі та витривалі).

Також Віра Запорожець торкнулася важливої теми: як журналісту витримати морально, коли він постійно бачить біль та страждання, коли його переслідують за професійну діяльність та тиснуть зі всіх сторін.

«Не переходити на особистості, не засуджувати когось, мати пильність, підтримку людей. Не дозволяти сприймати себе як обслуговуючий персонал. У людей різні мотиви, один із них – заздрість. Це все дуже відволікає від роботи», – рекомендує журналістка.

І на завершення зустрічі Віра Запорожець дала пораду студентам, як досягти мети в професійному розвитку: «Обирати незалежний шлях та, в першу чергу, бути цікавим самому собі».