Писати соло чи в колаборації: про вплив авторського складу наукової публікації на її подальшу долю

НТБ Львівської політехніки
наукова колаборація

Шановні науковці Львівської політехніки! Чи замислювалися Ви над питанням про вплив авторського складу наукової публікації на її подальшу долю? Чи стоїте Ви перед дилемою: провадити дослідження самостійно чи залучити колег? Архімед, Ньютон, Ейнштейн… Історично вже так склалося, що важливі наукові відкриття підкреслюють роль індивідуального генія. Однак у сучасній науці бачимо очевидний зсув від моделі індивідуальної наукової творчості до моделі командної роботи незалежно від усталених галузевих традицій наукової публікації. Тож працівниці Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка» Аліна Петрушка, Людмила Волкова в рубриці «Зрозуміла наукометрія» діляться думками, що слід враховувати авторам колективної публікації.

Що слід враховувати авторам колективної публікації?

  • Як свідчить статистика, відсоток прийнятих до друку статей у співавторстві, як правило, вищий, ніж для праць, виконаних одноосібно. Рецензенти та редактори наукових видань схильні пояснювати це позитивним зв’язком між науковою колаборацією та якістю отриманого наукового знання.
  • Наукометристи також виявили вплив командної роботи на цитованість публікації. Зокрема, одноосібні публікації є значно менш цитовані, ніж публікації, реалізовані в науковій колаборації. Це пояснюється тим, що наукові дослідження, проведені командою, забезпечують вищу ймовірність отримання якісних результатів.

Як ефективно організувати наукову колаборацію?

Є кілька основних принципів формування успішної команди.

  • Принцип взаємного доповнення: співпраця науковців із різними компетентностями та можливостями дозволяє вирішувати складніші проблеми та підвищити шанси дослідження на успіх.
  • Принцип географічного охоплення: інтернаціональна колаборація покращує «видимість» публікації серед наукової спільноти. Співпрацю доцільно пропонувати першочергово науковцям із тих країн, де публікації за обраним напрямом досліджень є максимально цитованими, а, отже, затребуваними. Ефективність пошуку іноземних колаборантів можна підвищити, використовуючи наукометричний інструментарій Scopus, Web of Science чи таких спеціалізованих соцмереж для науковців, як Research Gate.
  • Принцип взаємного цитування: науковці, які часто посилаються на публікації один одного, очевидно, мають спільні або близькі дослідницькі інтереси. Проаналізувавши, кого цитуєте Ви і хто цитує Вас, отримаєте список потенційних колаборантів.

Успішних Вам колаборацій та якісних досліджень!