Про цікаві зустрічі: в Міжнародний інститут освіти, культури та зв'язків з громадськістю завітали гості з закордону

МІОК Львівської політехніки
Зустріч із Андрєм Якубувим

Кінець липня та початок серпня був щедрим для МІОКу на цікаві зустрічі. Географія країн проживання гостей – Канада, Іспанія, Португалія, Ірландія, США.

1 серпня 2017 р. до Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою завітав Андрій Якубув, громадський діяч, студент Університету Валенсії (Іспанія).

Андрій вивчає право, політичні науки і державне управління в університеті Валенсії. Дрогобичанин за походженням, він є упорядником книг іспанською на українську тематику. Видавав електронний журнал для українців Іспанії «Надсегурська Україна» (у 2014-2015 рр.). Заснував українсько-іспанське студентське наукове товариство («Acció UV-Ucraïna»). Веде каталаномовні курси з основ української, слов’янських мов та культур в Службі мовної політики Університету Валенсії (з 2014 р.). Також, досліджує участь українців у Громадянській війні в Іспанії.

За короткий час зустрічі було обговорено ряд важливих питань, зокрема реалізовані та майбутні спільні проекти. Так, у 2016 р. був реалізований спільний відеопроект Українського товариства Університету Валенсії та МІОКу, присвячений ювілейним роковинам Івана Франка та Міґеля де Сервантеса. Також, за підручниками з української мови як іноземної “Крок до України”, створені фахівцями МІОКу, навчаються студенти іспанці, з якими працює Андрій. Минулого разу він повіз до університету наші підручники і подарунок для ректора університету Валенсії – книгу Щоденної всеукраїнської газети «День» “Україна інкогніта” англійською мовою.

Цього року Андрій Якубув буде активним учасником подій, присвячених 50-літтю СКУ у Львові.

Також нещодавно відбулася цікава зустріч з Іриною Веріті з Вашингтону. Говорили про четверту хвилю еміграції, нові шляхи і новітні механізми спільнотного згуртування, про відповіді українців Вашингтону на виклики, що постали перед Україною, про народження нових організацій, що з’явилися після подій на Майдані і з початком війни, розв’язаної Росією. За словами Ірини, у Вашингтоні є три організаціі, які сформувалися після Майдану: «Razoм for Ukraine» в Нью Йорку з осередком у Вашингтоні, «United Help Ukraine UHU, що багато робить для допомоги фронту і для біженців та група Ukraine Freedom Support Group UFSG, до якої належить Ірина. Група організувалась через соціальні мережі тоді, коли було необхідно лобіювати законопроект американського Сенату на підтримку України.

Це була фантастична праця Ірини Веріті та її однодумців, яким вдалося мобілізувати велику кількість українців та прихильників України. Робота мала не менш фантастичний результат − прийняття Закону про підтримку свободи України 2014 (англ. Ukraine Freedom Support Act of 2014). Законопроект, ухвалений 11 грудня 2014 Сенатом і 12 грудня 2014 Палатою Представників США, визначає Україну військовим союзником США за межами НАТО. 18 грудня Закон підписав Президент США Барак Обама.

Цей Закон дозволяє послідовно посилювати тиск на оборонну, енергетичну і фінансову галузі російської економіки та спрямований на захист України, Грузії , Молдови та інших країн регіону від російської агресії — як воєнної, так і енергетичної.

Автором документу є сенатор Роберт Менендес. Його було пролобійовано активістами української діаспори, серед якої ключову роль відіграла Ірина Веріті.

На завершення МІОКівці подарували для Ірини підручники з української мови як іноземної «Крок 1» і «Крок 2» і запросили на зустріч з академічною спільнотою Львівської політехніки і журналістами Львова.

Зустріч із Андрєм Якубувим Зустріч із Андрєм Якубувим Зустріч із Андрєм Якубувим