Про спеціальності катедри кадастру територій у Львівській політехніці

Марія-Катерина Винарчик, Центр комунікацій Львівської політехніки
Студенти катедри кадастру територій

Дисклаймер: цей матеріал для вступників, які хочуть більше дізнатися про спеціальності «Землеустрій та кадастр» і «Оцінка землі та нерухомого майна» у Львівській політехніці.

«На тлі стрімкого розвитку ринку землі та нерухомого майна освіта у галузі землеустрою незмінно популярна. Катедра кадастру територій формує традиції землевпорядної школи. Тут готують фахівців для реалізування державної політики з реформування земельних відносин, управління земельними ресурсами і оцінки землі та нерухомого майна», – розповідає Юрій Губар – доктор технічних наук, доцент, завідувач катедри. Далі він відповів ще й на таке.

– Розкажіть про специфіку навчання на вашій катедрі?

– Більшість вступають на спеціальність «Геодезія та землеустрій», або ж «Науки про землю», що з’явилася нещодавно. Перші два роки навчання досить базові для технічної спеціальності. Далі, від третього курсу, наша катедра готує студентів за двома спеціалізаціями – «Землеустрій та кадастр» і «Оцінка землі та нерухомого майна». Ці спеціалізації завжди, зокрема й сьогодні, є актуальні. Насамперед через те, що вони мають справу з дуже цінним багатством кожної держави – землею, будівлями та спорудами. З обох спеціалізацій ми перші в Україні випустили фахівців-магістрів. «Землеустрій та кадастр» – це про розробку проєктів землеустрою стосовно відведення земельної ділянки, або ж складання документації.

– Де працюють ваші випускники?

– Працюють наші фахівці у приватних та державних структурах. Це може бути державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру чи інститут проєктування міст. Фахівець з «Оцінки землі та нерухомого майна» спроможний визначити вартість будь-якого виду майна, рухомого і нерухомого, землі, пакетів акцій і часток бізнесу, майнових прав нематеріальних активів. Це одна з найбільш прибуткових і перспективних спеціальностей, опанувавши яку є можливість працювати самостійно «у вільному польоті», і в рамках оціночної фірми, й на базі юридичної особи, діяльність якої пов’язана з процедурою оцінки. Здебільшого наші студенти працюють уже на 5 курсі. Їх із задоволенням запрошують різні підприємства. Часто у професійній діяльності ми зустрічаємо наших випускників. Вони обіймають посади керівників департаменту Львівської міської ради чи керівні крісла в державних екзаменаційних комісіях не лише у Львові, а й у всій Україні.

– Що варто знати вступнику? Можливо, треба вивчати щось із майбутнього фаху заздалегідь?

– Бажано мати задатки аналітичного мислення. Тут треба буде виконувати розрахунки , збирати вихідні матеріали для них, провадити аналіз ринку. Це пов’язано з ріелторством. Для оцінювачів потрібен вищий рівень математичних знань, важлива математична статистика. Я викладаю і на першому курсі, і для випускників, скажу вам відверто, це зовсім різні люди, – усміхається Юрій Губар. – Звичайному випускнику 11 класу буде цікаво вчитися, бо в школі програма зовсім інша. До прикладу, заздалегідь не вивчиш як визначати координати за допомогою GPS. Не випробуєш прилади, які за допомогою супутників дозволяють визначити координати точки чи безпілотних літальних апаратів. У нас є досить велика база приладів, що дасть необхідні навички.

– Як би ви описали значення роботи землевпорядника нині?

– Нині відбувається передача сільськогосподарських земель із державної власності у власність об’єднаних територіальних громад. Відповідно скоро відкриватиметься ринок сільськогосподарських земель. Саме наші фахівці мають якісно оцінювати такі землі, це має велике значення для країни.

В Україні діють дві оцінки нерухомого майна. Нормативна грошова оцінка має простий порядок розрахунку, є штучно створена та не застосовується у світі, але її в нас узаконено. Натомість експертна грошова оцінка діє в усьому світі, базується на міжнародних стандартах та визначає ринкову вартість нерухомого майна. Ми розвиваємо знання студентів саме в напрямку оцінки, що визнана світом.

Юліана Федьків – інженер-землевпорядник підприємства «Барком», випускниця спеціальності «Землеустрій та кадастр» також погодилася на розмову з нами.

– Що корисно знати для професії землевпорядника?

– Однозначно англійську мову, адже вона використовується у професійних програмах. Пів року тому я стала магістром, але хочу вчитися далі, тепер мене цікавить юридичний напрям, він теж корисний у нашій справі. Я б порадила запам’ятовувати кожен момент, брати від університету все найкраще. Ми мали багато практики, занять що безпосередньо стосуються роботи. До того ж все це згуртовувало групу і було можливістю для нових, цікавих знайомств.

– Що варто знати про фах землевпорядника? Запитуємо у Лілії Винарчик – випускниці та старшого викладача катедри кадастру територій.

– Землеустрій в міру складна система практичних та теоретичних знань. Він поєднує в собі земельну політику, земельні відносини, оцінку землі, облік і реєстрацію земельних ділянок та інше. Тут важливі навички аналізу, критичного мислення, треба добре розумітися на законодавчій базі й приймати креативні управлінські рішення.

– Як виглядає навчання з погляду випускниці й викладача катедри кадастру територій?

– Студенткою весь час вважала, що найлегше – приймати заліки та екзамени. А з точки зору викладача – це один із найскладніших моментів. Бо хочеться оцінювати об’єктивно, а це справді складно. Зі студентських часів найяскравіше запам’яталося проходження практики. Польові умови, командна робота, без пригод ми не поверталися. Нині для практики є більше можливостей, бо провадимо їх і закордоном. Лише на час пандемії ми були змушені їх припинити.