«Про що читаєте у пресі та в якому форматі?»: розповідають львівські політехніки

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
Газета «Аудиторія»

Паперові видання, як книжки, так і преса, схоже, програють за живучістю й популярністю своїм електронним побратимам. Але найбільше вони програють соцмережам. Бо власне звідти студенти найчастіше отримують інформацію, яка їх цікавить. І те, що факти можуть бути неправдиві, що разом із ними в голови потрапить немало сміття, якось і не хвилює нікого. Бо є три підстави обирати читання онлайн – зручно, доступно і швидко. Тому навіть і не дивно, що на запитання про улюблену пресу люди, до яких підходила, реагували так, ніби мова йшла про якісь давно забуті або й не знані речі.

Однак є і, певно, будуть ті, хто любить свіжий запах друкарської фарби й гортання щойно народжених сторінок. Тижневик «Аудиторія», який читаєте, хоч і має давню історію (8 жовтня ми відсвяткували свій день народження вже вкотре!), намагається не випадати з мейнстріму. Ми змінюємося й у паперовому форматі (чи Ви зауважили наші дизайнерські зміни?), і в електронному (хто не знав, то шукайте – audytoriya.lpnu.ua). Інтернет дає нам змогу залишатися кольоровими й усередині, а також приходити до читачів трохи скоріше. Перевагою паперового видання є можливість читати його навіть тоді, коли нема мережі, робити в ньому помітки, а найцікавіші числа зберігати.

А ще «Аудиторія» (як справжня аудиторія) відкрита до діалогу й пропозицій. Поважний вік – заснована 1946 року, зазнала багато технічних трансформацій і зміни назви – не є перешкодою бути завжди свіжою й цікавою. Особливо ми раді творчим особистостям, які мають якісь креативні ідеї чи здобутки, й готові поділитися ними на наших сторінках.

Ярослав Ільчишин, студент першого курсу магістратури Інституту енергетики та систем керування:
«Читав би онлайн про подорожі»

Якщо мене щось і цікавить у пресі, то це спорт. Читати паперові газети незручно, бо вони великі, займають місце в наплічнику, тому новини футболу волію переглядати у смартфоні. Якби доступ до бібліотеки Політехніки спростили (достатньо би було студентського квитка), надали там можливість зарезервувати місце за комп’ютером, то читав би достовірну пресу онлайн – статті про подорожі (як зручніше й дешевше поїхати в ту чи іншу країну), про те, як знайти роботу, розмови з успішними людьми.

Анастасія Серафин, студентка першого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій:
«Читаю про історичні факти»

У дитинстві читала журнал «Барвінок», а тепер, звісно, люблю серйозніші речі. Мама читає «Маловідома історія: далеке і близьке» – додаток до «Високого замку», а я його так би мовити підчитую. Якби було добре видання для молоді, то я б хотіла з нього дізнатися, де здобути досвід роботи, який вимагають роботодавці. А також – більше про українське кіно, про пізнавальні лекції для саморозвитку, чим займаються студенти в інших інститутах.

Наталія Денькович, аспірант кафедри педагогіки та соціального управління Інституту права та психології:
«Вибираю пресу паперову»

Надаю перевагу паперовим виданням. Бо в них, особливо, якщо статті наукові, можна виділити якісь тези, матеріал скопіювати. Це простіше для мене ще й тому, що маю слабкий зір. Серед преси вибираю педагогічну й мистецьку, наукову чи науково-популярну. Читаю польською, чеською, англійською. Звісно, поважаю й винятково інтернетівські видання – маю знайомих журналістів у них і читаю їхні статті.

Андрій Співак, випускник Інституту геодезії:
«Паперові видання перейдуть у мережу»

Я – колишній спортсмен, тому читаю в інтернеті перевірені сайти про баскетбол. Найменше мене цікавить політика, бо реклами, яка стосується її, достатньо і в повсякденному житті. Раніше, коли був студентом, трохи читав паперовий журнал Men’s house. На сторінках цього видання для чоловіків цікаво розкривали теми спорту, сексуальності й акторства. Але мені здається, що згодом усі паперові видання перейдуть винятково в мережу.

Ярослав Ільчишин, студент першого курсу магістратури Інституту енергетики та систем керування Анастасія Серафин, студентка першого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Наталія Денькович, аспірант кафедри педагогіки та соціального управління Інституту права та психології Андрій Співак, випускник Інституту геодезії